назад

Особливості функціонування системи БПД Рівненщини у період воєнного стану в Україні обговорили під час науково-практичної конференції

Цій темі присвятив свій виступ директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк, під час XII Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні проблеми правотворення в сучасній Україні», організованій Рівненським інститутом Київського університету права Національної академії наук України.

До заходу, який пройшов в онлайн форматі, долучились не лише науковці, але й юристи-практики, які працюють у різних галузях права.

Під час своєї доповіді Василь Овдіюк зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення рф система БПД Рівненщини не зупиняла свою роботу ні на день. Для адвокатів було виготовлено спецперепустки, які дозволяють пересуватись по місту під час комендантської години, коли у вечірній час потрібно негайно прибути до клієнта. Разом з тим, продовжують реалізовуватись проєкти системи БПД. Зокрема це Програма відновного правосуддя для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, Програма прискорення приватних інвестицій у сільське господарство, Волонтер БПД та ін.

Також, наразі суттєво посилено роботу з внутрішньо переміщеними особами. Системно працюють консультаційні пункти для ВПО у місцях їх компактного проживання.

Варто також зазначити, що нині система БПД долучилась до процесу документування воєнних злочинів рф на території України. Фахівцями центрів та адвокатами вже задокументовано декілька десятків таких кейсів.

«Центри БВПД та бюро адаптуються до вимог сьогодення. В цей нелегкий для країни час наші юристи роблять усе можливе аби захищати права громадян», – резюмував Василь Овдіюк.