назад

Особливості надання та перспективи розвитку правової допомоги Сумського МЦ

160705 111 липня 2016 року виповнився рік із часу створення місцевих центрів із надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, Сумський місцевий центр обслуговує жителів міст Суми та Білопілля, смт. Краснопілля, Білопільського, Краснопільського та Сумського районів. «Відкриваючи центри по всій Україні, наша держава наблизила правову допомогу до людей», переконана директор Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  Валентина Трошечко.  Одним із факторів успіху роботи центрів є тісна взаємодія із громадськістю.

  

Наразі  Сумський місцевий центр із надання безоплатної вторинної правової допомоги став партнером громадської організації «Громадянське бюро «Правозахист» у здійсненні за підтримки Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» важливого проекту. Його метою є створення ефективної системи надання безоплатної правової допомоги для сільських громад Сумського, Білопільського та Краснопільського районів, а також жителів районних центрів Білопілля і Краснопілля та міста Суми шляхом інтеграції первинної та вторинної правової допомоги. 

160705 12Директор Регіонального центруз надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області  Олена Демченко наголосила, що низький рівень правової грамотності та відсутність ринку юридичних послуг є ключовими факторами, що ізолюють сільське населення та жителів віддалених населених пунктів від державної правової системи та правосуддя. 

Правові потреби у віддалених громадах у більшості випадків залишаються незадоволеними, і питання рівного доступу до правосуддя залишається відкритим. Тому незабаром на Сумщині відкриються 14 бюро правової допомоги. Також Сумщина долучилася до нового пілотного проекту, у якому місцеві центри працюватимуть як фронт-офіси з прийому документів щодо реєстрації громадських організацій.

 

Головним у діяльності закладу, зрозуміло, є робота з клієнтом. Забезпечують результативність такої роботи адвокати, які співпрацюють із центром.  Світлана Кондратенко, адвокат, голова кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Сумської області та адвокат Ігор Марченко поділилися прикладами з практики. Свої думки щодо ефективності вторинної правової допомоги висловили й клієнти центру.

 

Перший заступник голови ОДА Олександр Марченко  звернув увагу на те, що Україна, впевнено йдучи шляхом реформ, демонструє на цьому шляху реальні результати. Серед інших, важливими реформами є ті, що спрямовані на розбудову правової держави. А правова держава можлива тільки тоді, коли вона забезпечує рівний доступ своїх громадян до правової допомоги.

 

Значний крок до забезпечення такого доступу було зроблено 1 липня 2015 року, коли в Україні відкрилися 100 місцевих центрів, а на Сумщині – 4. Аналізуючи їх роботу, можна впевнено говорити, що саме ця реформа вдалася. Центри правової допомоги, а незабаром і бюро правової допомоги – це реальні кроки до правової держави, рівного доступу до правосуддя.