назад

13537736 495940037263624 1423402211820048813 n

Фахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у складі «мобільного соціального офісу» надавали правові консультації.

Так, 30 червня 2016 року «мобільний соціальний офіс»  в складі заступника голови Кременецької районної ради Михайла Месніковича, начальника відділу попередньої роботи з клієнтами Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяни  Точинської та головного спеціаліста відділу попередньої роботи з клієнтами Сергія Філика продовжив свою роботу в Млинівецькій сільській раді  Кременецького району.

Питання, з якими жителі звернулися до «мобільного соціального офісу» стосувалися спадкового та трудового права.

Зокрема, одного з відвідувачів цікавило питання спадкування  рухомого майна.  Особі роз’яснено, що спадкування за законом відбувається у таких випадках: якщо спадкодавець не склав заповіт, якщо заповіт визнано недійсним, якщо спадкоємці за заповітом не прийняли спадщину або відмовилися від її прийняття, а також, якщо заповітом не охоплене усе спадкове майно.

Щодо самих строків видачі спадкоємцям свідоцтва про право на спадщину: дана норма визначена у п.1 ст. 1298 Цивільного кодексу України, де зазначається, що «свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців із часу відкриття спадщини». Вказаний процесуальний строк встановлено з урахуванням шестимісячного строку для прийняття спадщини, визначеного у ст. 1270 Цивільного кодексу України. Такий строк надає нотаріусу можливість здійснити перевірку наявності підстав та відсутності перешкод для видачі спадкоємцям свідоцтва про право на спадщину. Такими обставинами є:

– встановлення факту смерті спадкодавця;  

– наявність спадкового майна та відсутність його обтяжень;

– встановлення часу і місця відкриття спадщини;  

– встановлення кола спадкоємців (за законом та за заповітом);  

– визначення частки у спадковому майні, що належить кожному зі спадкоємців тощо).

При спадкуванні особливу увагу  приділяють також і місцю відкриття спадщини. Згідно статті 1221 Цивільного кодексу України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходження основної частини рухомого майна, яке може бути підтверджено відповідним свідоцтвом про державну реєстрацію транспортного засобу, витягом з реєстру прав власності на цінні папери, ощадною книжкою чи довідкою про стан рахунку банківської  ( фінансової установи) тощо.

У разі відсутності у спадкоємців документів, якими вони могли б підтвердити місце відкриття спадщини, нотаріус має рекомендувати їм звернутися до суду з метою встановлення місця відкриття спадщини. Копія відповідного рішення суду, що набрало законної сили, буде підставою для відкриття нотаріусом провадження.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером (03546) 2-52-33 або за допомогою скайп-зв’язку kremeneckiy_mc.