назад

Озброюємо правовими знаннями учнівську молодь Полтавщини

На сучасному етапі розвитку українського  суспільства у громадян  підвищується  інтерес  до  отримання  правових  знань.   Для значної  частини громадян  характерні  незнання  законів і методів захисту своїх прав.  Це властиво в першу чергу  молодому поколінню і є однією з причин порушення прав людини в економічній, соціальній, політичній,  культурній  і  інших  сферах. Незнання людиною  своїх  прав і невиконання обов’язків є однією із суттєвих перешкод на шляху проведення демократичних перетворень.

Сьогодні очевидним є те,  що  забезпечення  високого  рівня правової  культури населення України та молодого покоління можливе тільки завдяки  тісній  співпраці закладів  освіти з  органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян, науковими установами, міжвідомчими координаційно-методичними радами з правової освіти населення, видавництвами та видавничими організаціями, засобами масової інформації.

Розуміючи важливість правової освіти для молодого покоління. фахівці системи безоплатної правової допомоги Полтавщини проводять активну правоосвітню роботи  у співпраці з партнерами задля підвищення правової культури та подолання правового нігілізму серед учнівської та студентської молоді області.

Черговий такий захід спрямований на покращення правової обізнаності молоді  днями   провела завідувач Полтавського бюро правової допомоги, Ірина Коряк за участю поліцейського офіцера громади Ігора Гори в Божківському ліцеї Новоселівської сільської ради Полтавського району Полтавської області. Проведення на базі закладів освіти подібних заходів надає молоді  можливість зустрітись з юристами, поставити запитання та отримати відповіді в невимушеній обстановці. Так і цього разу учасники заходу поспілкувались на тему сприйняття та реакції  на булінг, як позитивне мислення та вміння вчасно попросити про допомогу може вберегти від неприємних ситуацій та навіть нейтралізувати кривдника. Розглянули склад та відповідальність за вчинення адміністративного правопорушення та переглянули відеоматеріал на цю тему.

«Булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, тягне за собою накладення штрафу від 850 грн. до 1 700 грн. або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин. Якщо булінг вчинений групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягне за собою накладення штрафу від 1 700  до 3 400 грн або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин. Якщо булінг вчинений  малолітніми або неповнолітніми особами віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 850 грн. до 1 700 грн. або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.кщо  діяння вчинене малолітньою або неповнолітньою особою віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 1 700 грн  до 3 400 грн. або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.» – повідомила Ірина Коряк.

За її словами, неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу тягне за собою накладення штрафу від 850 грн. до 1 700 грн. або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку.

Варто нагадати, що за правовою допомогою Ви можете звернутися до Полтавського бюро правової допомоги № 3 за адресою: м.Полтава, вул. Міщенка, буд. 2

Крім того, функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – ️0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України.