назад

Відбулось он-лайн консультування засуджених у Новгород-Сіверській установі виконання покарань №31

Надання безоплатної правової допомоги засудженим та ув’язненим – одне з пріоритетних питань у діяльності Регіонального центру. Тому фахівці центру регулярно проводять правопросвітницькі заходи в установах виконання покарань.
17 березня заступник директора Регіонального центру у Чернігівській області Олеся Пирковська спільно з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Аллою Лепехою за допомогою скайп-зв’язку здійснили юридичне консультування засуджених та ув’язнених, які перебувають у Новгород-Сіверській УВП №31.
Під час прийому надавалися консультації щодо: пом’якшення покарання для осіб, засуджених до довічного позбавлення волі, переведення в багатомісну камеру, про порядок відшкодування матеріальної і моральної шкоди в рамках кримінального провадження та усунення колізій між національним і міжнародним законодавством.
Висвітлено питання про помилування довічно ув’язненої особи .
Помилування в Україні – це можливість конкретного засудженого бути звільненим та вийти на волю раніше закінчення призначеного судом строку покарання.
Закон визначає порядок здійснення Президентом України помилування відповідно до частини другої статті 19 та пункту 27 частини першої статті 106 Конституції України. Помилування засуджених здійснюється у виді:
заміни довічного позбавлення волі на позбавлення волі на строк не менше двадцяти п’яти років;
повного або часткового звільнення від основного і додаткового покарань.
Клопотання про помилування може бути подано після набрання вироком законної сили, а у разі оскарження вироку в касаційному порядку – після прийняття рішення відповідним судом.
У випадку засудження особи до довічного позбавлення волі, клопотання про її помилування може бути подано після відбуття нею не менше двадцяти років призначеного покарання.
Особи, які засуджені за тяжкі чи особливо тяжкі злочини або мають дві і більше судимостей за вчинення умисних злочинів чи відбули незначну частину призначеного їм строку покарання, можуть бути помилувані у виняткових випадках за наявності надзвичайних обставин.
По завершенню скап- консультування сторони також домовились про організацію систематичних юридичних консультувань спрямованих на підвищення рівня правової поінформованості засуджених осіб щодо захисту своїх прав.
Нагадуємо, що Регіональний центр з надання БВПД у Чернігівській області працює за адресою: місто Чернігів, вулиця П’ятницька, 39, каб.711. тел. 050 385 1794
Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).