назад

Безбар’єрність правової допомоги особам з інвалідністю на Чернігівщині

Через повномасштабну війну в нашій країні продовжує зростати кількість людей, які отримали інвалідність. Це не тільки військовослужбовці, які зазнали поранень чи отримали будь-які травми під час активних бойових дій, а й мирні громадяни України. Окрім того, дуже багато людей, які мають інвалідність, не пов’язану з воєнними діями. Всі вони можуть отримати безплатну правову допомогу

Саме тому16 березня головний фахівець зі  зв’язків з громадськістю та пресою  Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Інна Тищенко спільно з директором Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимиром  Бобруйком та з представником громадської організації «МАRТ» Дмитром Науменком, а також, регіональним представником Уповноваженого ВРУ з прав людини в Чернігівській області Іриною Жмакою на базі громадської організації «Центр медико-соціальної і фізичної реабілітації осіб з інвалідністю з вадами фізичного розвитку “ІНТЕГРАЦІЯ”» провели інформаційний захід по закінченню якого було надано консультування осіб з актуальних правових питань.

Під час заходу Інна Тищенко разом з Володимиром  Бобруйком розповіли присутнім про систему БПД та детально пояснили, як можна вирішити юридичні питання, отримати правову допомогу, консультацію, звернувшись до регіонального чи місцевого центру правової допомоги. “Згідно з Законом України «Про безоплатну правову допомогу», особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує 2-х прожиткових мінімумів, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу» – зазначив Володимир Бобруйко.

Внаслідок збройної агресії рф рідні домівки тисячі українців були зруйновані вщент. Наразі держава намагається якнайшвидше вирішити питання компенсації збитків для повернення усіх громадян до нормальних умов життя.

Детальніше про те, як відшкодувати шкоду, завдану нерухомому майну внаслідок бойових дій –розповів Дмитро Науменко . За яке знищене або пошкоджене нерухоме майно передбачена компенсація:квартири, інші житлові приміщення в будівлі;приватні житлові будинки;садові та дачні будинки то що. Надання компенсації здійснюватиметься у порядку черговості надходження заяв про надання компенсації. Однак, пріоритетне право на отримання компенсації мають:багатодітні сім’ї;особи з інвалідністю I та II груп;учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни.

Ірина Жмака зазначила про порядок та підстави звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, який приймає та розглядає звернення громадян України, незалежно від місця їх перебування, іноземців, осіб без громадянства, які перебувають на території України, або осіб, які діють в їхніх інтересах. Уповноважений розглядає звернення щодо відносин, які виникають між заявником та органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх посадовими і службовими особами.

По закінченню зустрічі всім бажаючим булу надано юридичну консультацію . Зокрема, з питань : трудового права, проблеми безкоштовного проїзду в громадському транспорті, пенсійного та соціального забезпечення, а також спадкового і сімейного права.

Нагадуємо найзручніший спосіб отримати консультацію – це зателефонувати за єдиним номером  0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні у межах України) або звернутися онлайн.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua