назад

Пенсії в Україні: що потрібно знати?

268-1Умови виходу на пенсію за віком, порядок нарахування, строк призначення пенсії та основні зміни в законодавстві України щодо виходу на пенсію 16 січня 2019 року обговорили на робочій зустрічі в Заставнівському відділі обслуговування громадян Головного управління пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

3 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років мають тільки ті особи, у яких страховий стаж становить не менше 25 років. При цьому вимоги до мінімального стажу щороку збільшуються упродовж 10 років.

«Відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», починаючи з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 – річного віку мають особи за наявності страхового стажу. Водночас жінки 1961 року народження і старші мають право на призначення пенсії за віком при наявності відповідного страхового стажу до досягнення ними 60 років», – зазначив начальник Заставнівського відділу обслуговування громадян Головного управління пенсійного фонду України Віктор Стасюк.

Начальник Заставнівського бюро правової допомоги Василь Данищук також зауважив: «Максимальний розмір пенсії не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Для обчислення пенсії враховується заробітна плата за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року».

Заява про призначення пенсії непрацюючим особам подається заявником особисто або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності (посвідченої нотаріально), безпосередньо до управління пенсійного фонду у районі, місті та районі за місцем проживання (реєстрації)..

Присутнім також донесено інформацію про значення правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» та його основні засади.

На завершення заходу працював мобільний консультаційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги.

Контактна інформація! До фахівців Заставнівського бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: Чернівецька область, Заставнівський район, м. Заставна, вул. Д. Галицького, 1а. Телефон: (0 3737) 3-11-87.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).