назад

Праця молоді: права та гарантії

271-1Зростає кількість молодих людей, які активно працевлаштовуються для отримання додаткових коштів. З метою ознайомити жителів Новоселиччини із особливостями правового статусу молодих працівників та наслідками неофіційної зайнятості 16 січня 2019 року фахівці системи безоплатної правової допомоги спільно із партнерами організували семінар на базі Новоселицького районного центру зайнятості на тему «Особливості зайнятості молоді».

«Кодексом законів про працю України» (стаття 197) встановлено, що працездатній молоді – громадянам України віком від 15 до 28 років – після закінчення або припинення навчання у загальноосвітніх, професійних навчально-виховних і вищих навчальних закладах, завершення професійної підготовки і перепідготовки надається перше робоче місце на строк не менше двох років. Таке ж право мають молоді люди після звільнення зі строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу або альтернативної (невійськової) служби. Про це присутнім розповіли під час правопросвітницького заходу.

При укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Однак для неповнолітніх; молодих робітників; молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів; осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної служби; осіб з інвалідністю з дитинства випробування не встановлюється.

У своєму виступі головний спеціаліст Новоселицького бюро правової допомоги Світлана Гузун зазначила: «Правовому регулюванню праці молоді присвячено главу ХІІІ Кодексу законів про працю України, яка має назву «Праця молоді». Нею передбачено, що за загальним правилом прийняття на роботу осіб, молодше шістнадцяти років, не допускається, проте за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, на роботу можуть прийматися особи, які досягли п’ятнадцяти років. Забороняється застосування праці осіб, молодше вісімнадцяти років, на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах, а також таких працівників не можна залучати до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні. Крім того, для молоді передбачені особливі права та гарантії щодо сприяння працевлаштуванню, робочого часу, заробітної плати та відпусток».

Присутнім також розповіли про значення правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО» та його основні засади. Опісля працював мобільний консультаційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги. Громадяни зверталися з питань трудового, земельного, сімейного права та соціального захисту.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Новоселицького бюро правової допомоги можна за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7 тел. (03733) 5-07-20.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).