назад

Переселенцям на замітку: де отримати безоплатну правову допомогу

08.08.2016 - pereselensi 1Допомога дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, інвалідам, переселенцям, учасникам АТО – один із найважливіших напрямків роботи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області. Тому, у готелі «Житомир» 8 серпня фахівці Регіонального та Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели лекцію внутрішньо-переміщеним особам з метою роз’яснити де вони можуть отримати правову допомогу.

На початку лекції працівники центрів правової допомоги роздали серед присутніх інформаційні буклети та роз’яснили що таке первинна та вторинна правова допомога, надали роз’яснення існуючого законодавства та нормативної бази щодо прав та свобод ВПО, та акцентували увагу на категорії громадян, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

08.08.2016 - pereselensi 2

«Наразі, ми чекаємо змін до статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», що дасть можливість внутрішньо-переміщеним особам відноситись до категорії осіб, які мають право на безоплатного адвоката у цивільних та адміністративних справах, – зауважила заступник директора Регіонального центру Наталія Радушинська. – Але це не означає, що сьогодні вам немає до кого звернутися за юридичною консультацію чи захистом у кримінальних провадженнях».
Наталія Радушинська наголосити на тому, що у випадку затримання правоохоронними органами переселенці можуть звертатися за телефонним номером системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103. А для консультації по цивільним чи адміністративним справам – до Житомирського місцевого центру за адресою: вул. Гагаріна, 47.
«Найчастіше переселенці звертаються за консультацією з соціальних, сімейних та спадкових питань, – відмітила інтегратор місцевого центру Вікторія Тогунова. – Також фахівці центру допомагають скласти заяву до Європейського суду з прав людини тим особам, які скаржаться на порушення своїх прав державою Росія.
Усі витрати, пов’язані з пересиланням листа через поштове відділення ви берете на себе, але вам не потрібно оплачувати послуги адвоката для підготовки заяви до Суду – директор Житомирського місцевого центру Тетяна Кулик зробить це безоплатно».
Водночас під час лекції переселенці мали змогу проконсультуватися у адвоката системи БПД Тимура Кашапова.
«Для нас важливо аби ви знали, що ми готові прийти вам на допомогу, надати консультації з будь-яких хвилюючих вас питань», – підсумувала заступник директора Регіонального центру з надання БВПД.

08.08.2016 - pereselensi 3