назад

Під час тижня відкритих тематичних уроків «Я МАЮ ПРАВО!» із полтавськими школярами та батьками говорили про права та обов’язки

У рамках правопросвітницького проєкту «Я МАЮ ПРАВО!» в Полтавській області з 2 по 6 вересня тривав тиждень відкритих тематичних уроків «Я МАЮ ПРАВО!». Фахівці   Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області спільно з працівниками Головного територіального управління юстиції у Полтавській області для учнів полтавської загальноосвітньої школи №10 дітям в інтерактивній формі розповіли про свої права та механізм їх захисту, ознайомили з Конвенцією ООН про права дитини, Конституцією України,   Законами України, які гарантують та захищають права дітей.

Під час заходу фахівці системи безоплатної правової допомоги розповіли школярам про механізм захисту прав дитини, визначили органи й посадових осіб, до яких можна звертатися за допомогою та відновленням своїх порушених прав, про можливість отримання безоплатної правової допомоги.

За словами фахівців Регіонального центру з січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», якимрозширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей. Тобто відтепер дані категорії осіб отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Її надають юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – центри), або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава.

Учні також мали змогу переглянути мультфільми на правову тематику, в яких на прикладі героїв розказано як дітям   у випадку затримання і як їм у нагоді стане система БПД.

Наприкінці зустрічі школярі отримали інформаційні матеріали з правової тематики.

Які обов’язки мають батьки відносно своїх неповнолітніх дітей, у чому полягають майнові та немайнові обов’язки, яка відповідальність настає за їх невиконання, як система безоплатної правової допомоги захищає права громадян у тому числі і дітей. Про ці та інші питання говорили під час батьківської конференції, яка відбулася у Полтавській гімназії №17.

«Батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, зобов’язані поважати дитину, готувати її до самостійного життя», – повідомила заступниця начальника відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру Юлія Козаченко.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Додатково повідомляємо, що цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.