назад
09.09.19

У Кропивницькому син, який регулярно знущався над матір’ю – отримав обмежувальний припис

Адвокатка системи безоплатної вторинної правової допомоги допомогла жінці захиститись від домашнього насильства. Кривдник отримав обмежувальний припис та змушений був покинути квартиру на найближчі шість місяців.

До Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка щодо якої вичинялось домашнє насильство. Правову допомогу надавала – Анастасія Шепеленко, адвокатка, яка співпрацює з центрами безоплатної вторинної правової допомоги.

Вивчивши матеріали справи, Анастасія Шепеленко з’ясувала, що син протягом останніх декількох років постійно чинив над матір’ю домашнє насильство. Жінка змушена була покинути власне житло та переїхати проживати до Обласного центру соціально-психологічної допомоги.

«7 грудня 2017 року був прийнятий Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Відзначаючи суспільну небезпечність такого насильства, законодавчий орган запровадив нові юридичні інструменти, які були невідомими в юриспруденції України до цього. Зокрема, одним з таких інструментів є обмежувальний припис щодо кривдника. Даний спосіб захисту інтересів осіб, що страждають від домашнього насильства виноситься судом на підставі звернення потерпілих»,

– пояснила клієнтці Анастасія Шепеленко.

Анастасія Шепеленко підготувала та подала до Кіровського районного суду м. Кіровограда заяву про видачу обмежувального припису.

6 вересня 2019 року Кіровський районний суд вказану заяву задовольнив.

Право жінки на захист від домашнього насильства було реалізоване шляхом постановлення рішення про вжиття обмежувальних заходів відносно кривдника. Суд заборонив сину жінки перебувати в місці спільного проживання разом із заявницею, усунути перешкоди у користуванні квартирою, де вона проживала. Також заборонив наближення на 100 метрів до місця проживання (перебування) та інших місць частого відвідування матір’ю, розшукувати потерпілу, переслідувати її і в будь-який спосіб спілкуватися з нею.