назад
15.08.23

Підсумки конкурсу з відбору психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю дітей через систему безоплатної правничої допомоги

Підбито підсумки конкурсу з відбору психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – конкурс). За результатами конкурсу 115 психологів включені до Реєстру психологів, які залучаються до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі — Реєстр).

Конкурс проводився на виконання наказу Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Офісу Генерального прокурора від 07 лютого 2023 року № 493/5/67/32 «Про запровадження та реалізацію пілотного проєкту щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги»Національної стратегії реформування системи юстиції щодо дітей на період до 2023 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2018 року № 1027-р, з метою захисту прав дитини, забезпечення її найкращих інтересів та недопущення повторної травматизації малолітньої, неповнолітньої особи — учасника кримінального провадження.

Психолог, якого включено до Реєстру, зможе отримувати доручення від регіонального(их) центру (ів) з надання безоплатної вторинної правової допомоги щодо залучення психолога до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб за відповідним запитом слідчого, дізнавача, прокурора, слідчого судді, суду.

Психологи, які успішно пройшли конкурс, будуть залучатися до кримінальних проваджень у наступних областях:

  • Дніпропетровській;
  • Житомирській;
  • Івано-Франківській;
  • Київській;
  • Львівській;
  • Одеській;
  • Чернігівській;
  • та у місті Київ.

Для участі у конкурсі, що проходив з 15 травня по 24 липня 2023 року, подали документи 135 кандидатів. Після перевірки Координаційним центром з надання правової допомоги надісланих документів на відповідність встановленим вимогам, 128 психологів були допущені до проходження у межах конкурсу дистанційного курсу «Психолог у кримінальному провадженні за участю дитини».

Комісія з відбору психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі — комісія) розглянувши документи, подані психологами, та оцінивши результати проходження психологами навчання, допустила до етапу співбесіди 119 психологів.

Рішенням комісії — 115 психологів пройшли конкурс та, за результатами першого та другого етапів конкурсу, отримали підсумкову оцінку,  достатню для включення до Реєстру.

Результати конкурсу з відбору психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна переглянути за посиланням https://legalaid.gov.ua/publikatsiyi/reyestr-psyhologiv/

Пілотний проєкт запроваджується  Міністерством юстиції України. Міністерством внутрішніх справ, Офісом Генерального прокурора, Координаційним центром з надання правової допомоги, за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та громадської організації «Всеукраїнський громадський Центр «Волонтер»».

Наразі Координаційний центр з надання правової допомоги та громадська організація «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер»», у співпраці з Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництвом  Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, працюють над укладанням договорів з психологами про оплату послуг, готують для психологів та регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги методичні рекомендації з питань взаємодії у межах пілотного проєкту.

Про дату початку реалізації пілотного проєкту щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Міністерство юстиції України повідомляє шляхом оголошення на своєму офіційному вебсайті.