назад

Підсумки роботи Вінницького місцевого центру за період 2015-2021 роки

Результати роботи Вінницького МЦ з надання БВПД за період 2015-2021 рр. (I-II квартал)

За майже шість років роботи до Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надійшло 48358 звернень, з них:

➡41073 – надано правових консультацій,
➡7183 – письмових звернень,
➡6911 – прийнятих рішень про надання БВПД,
➡4431 доручення було видано адвокатам,
➡2342 – штатним юристам.

Крім того, за цей час було:
➡опрацьовано 6582 актів, поданих адвокатами,
➡198 органів місцевого самоврядування отримали методичні рекомендації щодо організації надання БПД.

За цей час:
➡вийшло 2506 публікації щодо діяльності Вінницького МЦ з надання БВПД у засобах масової інформації;
➡проведено 909 правопросвітницьких та інформаційних заходи.

01 вересня 2016 року відбулося відкриття Барського, Вінницького, Жмеринського та Тиврівського бюро правової допомоги, основними напрямками діяльності яких є активне правопросвітництво на рівні кожної територіальної громади, забезпечення доступу до вторинної правової допомоги, електронних сервісів Міністерства Юстиції України, а також надання безоплатної первинної правової допомоги – правової інформації та консультацій.

У той же час ефективно налагоджувалася мережа партнерів задля проведення спільних правопросвітницьких, інформаційних заходів, для того, щоб люди не лише знали про систему безоплатної правової допомоги, а й були проінформовані про свої права.

На даний час з Вінницьким МЦ з надання БВПД підписано 104 меморандуми/договори про співпрацю.

Найплідніша співпраця виявилася з:

  • ГО “Центр Поділля-Соціум”, метою яких є підвищення правової свідомості та соціальної активності громадян в питаннях суспільного життя, з якими проведено безліч спільних заходів, завдяки яким ми стали друзями. Крім того, спільно було реалізовано три проекти, останній з яких проєкт “Захист майнових прав людей поважного віку”, що реалізовувався ГО “Суспільство і право” за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.
  • У 2010-му році ми започаткували «Вечірній народний університет «Третій вік» для людей старшого покоління, а у 2021-му розпочали довгостроковий масштабний проєкт «Центр освіти дорослих» у Вінниці. Вивчили освітні потреби і пропозиції Вінницької громади. Усе для того, щоб ви могли обрати курси для дорослих і зростати особистісно, у дружній атмосфері однодумців» – Анна Моргун, голова правління.
  • Центр реабілітації “Гармонія”, метою якого є відновлення та підтримка фізичного та психологічного стану клієнтів, адаптація та інтеграція у суспільство клієнтів центру, на базі якого створена точка доступу до безоплатної правової допомоги. Крім того був започаткований курс “Правовий навігатор”, завдяки якому спільними зусиллями підвищено правову обізнаність серед відвідувачів центру.
  • Вінницька обласна правозахисна організація “Джерело надії”, яка розвиває громадянське суспільство, компетенції молоді та поширює експертні знання і досвід щодо протидії торгівлі людьми, домашньому насильству, упередженому та дискримінаційному ставленню до соціально вразливих категорій населення.

За весь час роботи здійснено 1086 виїзних консультаційних пункти, надавалася адресна правова допомога громадянам, які не мали фізичної можливості дістатися до центру. Також здійснювалися численні заходи з різними цільовими аудиторіями, шкільна молодь не залишалася поза увагою, ми долучалися до усіх масових заходів, які проводилися у наших містах аби більша кількість населення знала про систему правової допомоги.

Задля залучення молоді до захисту своїх прав, поширення інформації про міжнародно-правові та національні стандарти прав людини через розкриття творчих здібностей дітей, підвищення правової обізнаності та сприяння розвитку правової держави Вінницьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги двічі проводився конкурс коміксів права на тему: “Права людини очима молоді”.

“Творчість в поєднанні з правовим вихованням може бути рушійною силою позитивних змін нашого суспільного устрою”, – Тетяна Гордєєва, викладач КЗ “Некрасівський ліцей”.

“Спільними зусиллями можна зробити багато корисного!”, – Наталя Смішна, директорка Вінницького МЦ з надання БВПД.

26 липня 2019 року на базі Вінницького МЦ з надання БВПД, за підтримки Громадської спілки “Українська академія медіації” розпочав свою роботу другий пілотний в системі БПД кабінет медіації, в якому клієнти мають можливість вирішувати свої сімейні та спадкові спори за допомогою медіатора на безоплатній основі. Наразі з МЦ співпрацюють чотири медіатори: Ірина Доценко, Олександра Гайдук, Анастасія Панчук та Тетяна Суханова.

У межах реалізації Всеукраїнського проєкту «Волонтер БПД», Вінницьким МЦ з надання БВПД, у березні 2021 року було проведено співбесіди для громадських активістів, які виявили бажання стати волонтерами у сфері надання БПД. За результатами співбесід підписано три договори про провадження волонтерської діяльності.

З 7 червня 2021 року у Вінницькому міському суді Вінницької області працює точка доступу до безоплатної правової допомоги для відвідувачів суду, консультації яким будуть надають працівники нашого Центру.

За показниками, які ви побачили, стоїть щоденна кропітка робота працівників місцевого центру та бюро правової допомоги. Працівники мають в своєму арсеналі безліч успішних практик, останніми з них були:

➡успішна практика Митка Максима, заступника начальника відділу “Вінницьке бюро правової допомоги” Вінницького МЦ з надання БВПД, щодо захисту законних інтересів дітей-сиріт у вирішенні житлового питання, завдяки професійній допомозі Максима, діти-сироти залишились у своєму житлі;
➡успішна практика Орищука Сергія, начальника відділу “Барське бюро правової допомоги” Вінницького МЦ з надання БВПД, щодо застосування обмежувального припису за вчинення домашнього насильства в сім’ї;
➡успішна практика Заскалети Ірини, головного спеціаліста відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Вінницького МЦ з надання БВПД щодо розірвання трудового договору у зв’язку із смертю роботодавця.

У рамках проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» працівниками центру вивчаються правові проблеми громадян, які стосуються земельного права. Створені численні точки доступу, та відвідано 49 віддалених сіл. Крім того, Орищук Сергій був залучений до розробки навчальної програми з питань земельних правовідносин.

За час суворих карантинних обмежень, працівниками центру було відзнято 38 інформаційних роликів, кількість переглядів яких сягає понад 80000. Проведено 6 онлайн-вебінарів з охопленням близько 10000.