назад
10.03.23

Платформа «WikiLegalAid»: понад 2,2 тис. правових консультацій та 30 млн переглядів протягом року

На сьогодні довідково-інформаційна платформа правових консультацій «WikiLegalAid» містить понад 2,2 тис. правових консультацій у найрізноманітніших галузях права. Перелік консультацій постійно доповнюється, а їх актуальність тримають на контролі юристи системи надання безоплатної правової допомоги (далі – системи БПД).

Від майданчика для обміну досвідом до енциклопедії з мільйонними переглядами

Спершу  платформа «WikiLegalAid» створювалася  як майданчик обміну досвідом між юристами системи БПД для покращення якості правових консультацій та оперативності їх надання. Однак у 2018 році платформу презентували громадськості, тож тепер кожен бажаючий може знайти відповідь на актуальні правові питання. Лише протягом 2022 року «WikiLegalAid» отримала майже 30 млн переглядів, що вдвічі більше ніж у 2021-му.

Правові консультації, розміщені на платформі «WikiLegalAid», читають не лише користувачі, які знаходяться в Україні. Минулого року через воєнну агресію рф багато українців були вимушені залишити Україну. Відповіді на свої правові питання вони часто  знаходять на «WikiLegalAid». Так, кількість переглядів з Польщі, Німеччини, Чехії, США та інших країн склала 14,5%.

«Особливістю «WikiLegalAid» є те, що вона корисна як практикуючим юристам, так і користувачам, які не мають юридичної освіти. Тут в одному місці зібрані і зразки заяв, і судова практика, і посилання на норми законодавства, а самі тексти консультацій складені доступною мовою», – розповідає директорка Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Кулішова.

Актуальні теми та швидке реагування на зміни у законодавстві

Найціннішим джерелом для пошуку нових тем для консультацій є запити клієнтів системи  БПД. Це можуть бути як поширені питання, з якими часто звертаються люди, так і більш специфічні, для підготовки відповіді на які потрібно опрацювати велику кількість актів законодавства, вивчити досвід колег, ознайомитися з судовою практикою. Загалом  підготовкою правових  консультацій та їхнім оновленням займається понад 300 юристів системи БПД, із залученням  представників професійної правничої спільноти.

«Правові консультації, що розміщуються на платформі, повністю орієнтовані на запити наших клієнтів. Зокрема із запровадженням воєнного стану одним з пріоритетних напрямів стала актуалізація вже розміщених консультацій відповідно до умов правового режиму воєнного стану», – відзначає фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Яна Кравець.

ТОП-5 правових консультацій 2022 року за переглядами:

  • введення воєнного стану: заборони та обмеження – понад 736,7 тис. переглядів;
  • правила перетину кордону в умовах воєнного стану окремими категоріями громадян – 690,6 тис. переглядів;
  • звільнення з військової служби за станом здоров’я – 628,2 тис. переглядів;
  •  додаткова грошова допомога за рахунок коштів ЮНІСЕФ – 420,9 тис. переглядів;
  •  порядок проведення мобілізаційної підготовки та мобілізації – понад 368,8 тис. переглядів.

Проста та зрозуміла для користувача

Цінністю та унікальністю платформи «WikiLegalAid» є те, що кожна консультація дає вичерпну інформацію з відповідного питання, а інтерфейс є інтуїтивно зрозумілим для користувача. Всі матеріали на платформі структуровані за галузями права, що буде зручно для юристів та категорією клієнтів, що дозволить, наприклад внутрішньо переміщеним особам знайти всю інформацію про їхні права та гарантії. Для тих же, хто не може визначитися з галуззю права тієї проблеми, що їх цікавить, наявний пошук за ключовими словами, тож будь-яка людина, за бажанням, зможе знайти відповідь на своє правове питання, а фахівці системи БПД забезпечуватимуть актуальність розміщених консультацій оперативно реагуючи на зміни в законодавстві