назад

Поділ майна подружжя: убезпечитися чи готуватися до війни?

podil-mayna-podruzhzhya-ubezpechytysya-chy-gotuvatysya-do-viynyВ 16-й програмі циклу Гену справедливості адвокатка Олена Куц розповідає про те: як спілкуватися з нотаріусами; хто відповідає за кредити;  які документи слід збирати та зберігати; на що звертає увагу суд під час вирішення майнових питань подружжя.

Лариса Денисенко: На що варто звертати увагу при поділі майна, перебуваючи у шлюбі? Що порадите?

Олена Куц: Часто, коли у шлюбі оформлюють договір купівлі-продажу на, наприклад, квартиру, то роблять це на ім’я когось одного з подружжя. Нотаріус зазначає, що якщо раптом відбудеться розлучення, то майно ділитиметься навпіл. Але, як показує практика, коли під час розлучення доходить до судового процесу, то жінка часто дивується, тому що виявляється, що не все так просто. І частка ½ від майна, що належить дружині, може зменшитися або взагалі жінка може залишитися без майна.

Лариса Денисенко: Чим це можна пояснити?

Олена Куц: Щодо права спільної сумісної власності у нас існує преюдиція. Але чоловік має право заперечити і у судовому процесі доводити, що це, наприклад, його особиста приватна власність. І навіть не зважаючи на те, що придбана вона у шлюбі. Як це відбувається? Наприклад, будучи у шлюбі жінка з чоловіком домовилися, що вона не працюєте, займається домашнім господарством. І це усіх влаштовує. Потім до суду чоловік приносить довідки про доходи, характеристики з роботи. Відповідно жінка має надати заперечення цьому. Часто таких доказів, які б підтвердили заперечення, немає. Ніхто їх не збирає. Це, що стосується ситуації, коли майно придбане у зареєстрованому шлюбі. Також, якщо є діти, то судді, звісно, звертають увагу на це. Але все одно тоді не йдеться про 100%, а про ½ майна. У моїй практиці була така ситуація: подружжя, де виховувалося двоє дітей розлучалося і чоловік до суду приніс довідки про доходи і розписку від батьків. У ній було вказано, що майно було придбане за кошти чоловіка, а також за ті, які він позичив у батьків. Жінка ця більшість свого часу не працювала, вдома доглядала за дітьми. Грошей, аби за допомогою експертизи довести, що підписка є недійсною, не мала. І от так вийшло, що чоловік залишився з квартирою, а жінка — з двома дітьми і без житла. У ситуаціях, коли чоловік і жінка проживають без реєстрації шлюбу, поділ майна є ще складнішим питанням. В такому випадку при зверненні до суду жінка ще має довести факт спільного проживання без реєстрації шлюбу та ведення господарства.

Лариса Денисенко: Щодо різних форм шлюбу. Іноді жінки впевнені, що не важливо офіційний шлюб чи ні. На що варто звертати увагу? Яка різниця між зареєстрованим, церковним та незареєстрованим шлюбом?

Олена Куц: У суді треба надавати докази, коли саме у пари почалися шлюбні стосунки. Початок стосунків можуть підтвердити свідки. Але зазвичай під час судових засідань свідки губляться і тому це не є тим доказом, на який можна покластися. Спільні фотографії теж не підтверджують стосунків. Можливо, ви просто разом проводили час. Доказів можна нашукати, але ніхто не відслідковує початок таких шлюбних стосунків і не фіксує докази. Також суддя може запитати чи був ваш бюджет спільним. І навіть, якщо він був таким, то як ви це доведете?
Тому раджу і у зареєстрованому, і у незареєстрованому шлюбі, набуваючи спільне майно, реєструвати його у частці. Тобто, не на одного партнера, а на обох. У разі чого майно вже не доведеться ділити, бо кожен законно отримає по ½.


Лариса Денисенко: Якщо, наприклад, комунальні послуги своєю банківською картою оплачує чоловік. Можуть виникнути питання, який стосунок до господарства має жінка.

Олена Куц: Раджу зберігати чеки. Особливо, що стосується витрат на дітей. Якщо судовий процес вже триває, то не будуть зайвими довідки із садочка чи школи. Убезпечити себе від проблем з розподілом майна – дуже складноСуд любить письмові докази. Тому варто мати свої окремі рахунки.

Лариса Денисенко: Часто молоді подружжя беруть кредити на майно. На що варто звертати увагу при розлученні, маючи такі зобов’язання ?

Олена Куц: Як права, так і обов’язки діляться навпіл. Якщо кредит оформлений на когось одного з подружжя, то під час судового процесу щодо розлучення, коли йдеться про розподіл майна, потрібно обов’язково зазначити наявність кредиту. Тоді, надавши необхідний договір і платіжки, можна зобов’язати іншого члена подружжя виплачувати половину цього кредиту. Ділити майно, придбане у кредит, теж проблематично. Наприклад, пара розлучилася і жінка виплачувала кредит до кінця самостійно. Опісля чоловік звертається до суду за розподілом цієї придбаної у кредит квартири. Суд, зважаючи на сімейний кодекс, постановляє, що жінці належить ½ квартири, а інші ½ — чоловікові. Тоді жінка звертається до суду за стягненням коштів, які виплачувала самостійно. Але це новий судовий процес, новий судовий збір. І те, що чоловік не брав участі у погашенні кредитних зобов’язань теж треба довести. Тому обов‘язково потрібно зберігати чеки про оплату. Щодо проживання без реєстрації шлюбу і при цьому придбання майна станом до 2004 року. З 2004-го у Сімейному кодексі є ст. 74 про те, що якщо жінка і чоловік проживають у незареєстрованому шлюбі, то їхнє майно ділиться навпіл. А в Кодексі про шлюб та сім’ю, який діяв до 2004-го, такої норми не було. Тому, якщо майно придбане до 2004 року шансів на його розподіл не багато. Адже суди посилаються на Кодекс про сім’ю та шлюб і залишають майно у того з подружжя на кого воно було зареєстроване.

Також тепер у Цивільному процесуальному кодексі прописано право про справедливий судовий розгляд у цивільному судочинстві. Адже чи може бути законним несправедливе рішення? На жаль, іноді добитися справедливості дуже складно. Тому, якщо ваше житло придбане до 2004 року, підіть разом з чоловіком до нотаріуса і переоформіть майно у частках. І будете спати спокійно. Після розлучення жінки настільки виснажені емоційно, що аби пройти судовий процес їм просто не вистачає сил. Якщо є можливість поділити майно добровільно, то знаходьте спільну мову і не йдіть до суду. Якщо ж так не вдається, то жінка має бути налаштована на справжній так званий бій.  У конфліктних ситуаціях деякі люди проявляють себе з дуже негативної сторони. По регіонах також маємо складну ситуацію з насильством. І тут йдеться навіть не про фізичне насильство, а про психологічне. Тому потрібно не соромитися наполягати на двох рахунках, пам’ятати про докази і оформлювати житло у частках.

Лариса Денисенко: Стосовно порад нотаріуса, які посилаючись на закон, кажуть, мовляв, не хвилюйтеся майно поділиться навпіл в разі чого. Які аргументи підбирати і як наполягати на тому, аби оформлювати долі?

Оксана Куц: Нотаріус працює над тими питаннями з якими ви до нього приходите. Тому потрібно чітко говорити про оформлення частки власності. Нотаріус не має права відмовляти. Нещодавно говорила з одним молодим викладачем щодо правової обізнаності жінок та чоловіків. І він сказав, що треба вчити дітей звертатися до фахівців. Всі юристами не будуть. Тобто, як нам радять не займатися самолікуванням, а йти до лікаря, так само потрібно змалку вчити людей ходити до нотаріусів і вирішувати питання з юристами.

Лариса Денисенко: Чи варто зберігати чеки від подарунків?

Оксана Куц: Так, зберігати чеки потрібно. Не тому, що не довіряєте чи готуєтеся до розподілу майна. А тому, що будь-які вагомі подарунки мають зберігатися. Люди не звикли так робити, але потрібно мати силу зберігати такі докази.