назад

Полтавщина долучилася до Всеукраїнської акції #STOP_SEXтинг

050220192

5 лютого світова спільнота відзначає День безпечного Інтернету. Захід запроваджено за ініціативою європейських некомерційних організацій European SchoolNet та Insafe з 2004 року та відзначається у вівторок другого тижня лютого. День безпечного Інтернету має на меті досягнення об’єднання зусиль держави, бізнесу і громадськості для популяризації механізмів безпечної роботи в мережі, перш за все серед дітей та молоді. Із метою захисту дітей від сексуальних ризиків в Інтернеті в Україні проводиться Всеукраїнська акція #STOP_SEXтинг.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області вирішив також долучитися до проведення такої акції та представники системи БПД ознайомили учнів Полтавської загальноосвітньої школи №23 з питаннями щодо безпеки в Інтернеті та провели інтерактивний захід «Інтимні селфі в Інтернеті – жарт чи небезпечний ризик?».

Під час заходу фахівці системи безоплатної правової допомоги поінформували про безпеку в Інтернет просторі, їх захист, зокрема від кібербулінгу, сексуальних ризиків в Інтернеті, поінформувати що таке секстинг, онлайн-грумінг, розповіли про алгоритми дій, щоб не потрапити у таку ситуацію та як себе поводити в соціальних мережах, про юридичну відповідальність за розповсюдження відео інтимного характеру в Інтернеті.

«Прохання перейти у більш секретний формат спілкування: через додаток у телефоні замість соціальних мереж; дуже швидкий розвиток відносин — приділяють вам неочікувано багато уваги; перехід до розмов про секс після нетривалого знайомства; надсилання своїх інтимних фото чи прохання до вас надіслати такі фото; обурення вашою відмовою надсилати свої такі фото; прохання тримати ваше спілкування в секреті; людина пропонує онлайн дзвінок, але ж каже, що у неї зламана чи відсутня камера. Всі ці ознаки говорять про те, що Ви можете опинитися жертвою шахраїв, які намагаються отримати від Вас фото та відео інтимного характеру», – повідомила учнів заступниця начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко.

За її словами задля уникнення таких ризиків необхідно спілкуватися зі знайомими вам у реальному житті людьми. Також доцільно закрити від незнайомців свою сторінку у соціальних мережах та список друзів; не писати номер школи, в якій ви навчаєтеся; місця відпочинку, які відвідуєте (відключити режим геолокації), не надсилати незнайомцям з Інтернету і у приватних повідомленнях свою адресу та номер телефону.050220193

«Для того, щоб дізнатися наскільки прийнятною є інформація та фото, які ви бажаєте опублікувати доцільно скористатися своєрідним тестом «Білборд» та відповісти на питання: «Чи готовий(а) я побачити цю інформацію/фото на білборді або стінах біля входу в мою школу?» і все стане зрозумілим», – порадила Юлія Козаченко.

Нагадуємо, що з січня минулого року розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей.

Тобто дані категорії осіб отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Її надають юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – центри), або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава.

Додатково повідомляємо, що діє національна гаряча лінія із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації – 116 123.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.