назад

Керівники гуртків позашкільного навчального закладу дізналися, що робити у разі виявлення фактів домашнього насильства

9875632569852На запрошення адміністрації комунального позашкільного навчального закладу «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді», 05 лютого 2019 року, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Олеся Пирковська провела інформаційну зустріч з керівниками гуртків.

Тема зустрічі: обговорення Закону України «Про запобігання та протидію домашнього насильства» та Методичних рекомендацій щодо виявлення, реагування на випадки домашнього насильства і взаємодії педагогічних працівників з іншими службами.

«Доволі тривалий час в Україні ставлення до домашнього насильства залишалось суто “домашньою” справою, а суспільство переважно не реагувало на дане явище. Причин такої ситуації чимало — страх потерпілих звернутися по допомогу, відсутність реагування, складність фіксації та доведення факту насильства», – зазначила заступник директора РЦ.

Намагаючись вирішити проблему домашнього насильства, у грудні 2017 року Верховна Рада України ухвалила закон “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, в якому запропоновано новий підхід до боротьби з цим негативним явищем у суспільстві.

Під домашнім насильством тепер розуміється будь-яка дія фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, а також погрози вчинення таких діянь.

Постраждалими визнаються особи, незалежно від того, чи проживають вони спільно зі своїми кривдниками, чи ні, особи, які проживають разом, чи будь-які інші родичі, люди, які пов’язані спільним побутом, мають спільні права та обов’язки. Постраждалою дитиною визнається не лише та, яка зазнала домашнього насильства, а й свідок такого насильства.

Олеся Пирковська розповіла про дії уповноваженої особи закладу освіти:

1. У разі виникнення підозри щодо жорстокого поводження з дитиною вдома, уповноважена особа закладу освіти має зустрітися з дитиною, яка є ймовірною жертвою насильства, розговорити її та надати емоційну підтримку. Дитина має зрозуміти, що її дійсно чують та розуміють. Уповноважена особа має дотримуватись принципу конфіденційності щодо постраждалого.

2. Якщо факт жорстокого поводження вдома підтверджується, уповноваженій особі необхідно з’ясувати терміни подій, які відбулися з дитиною, та за можливості отримати їх опис.

3. Уповноважена особа закладу освіти повідомляє працівників психологічної служби закладу освіти, а працівник психологічної служби за потреби складає план корекційної роботи та здійснює соціально-педагогічний супровід з жертвою та її кривдником, особливо, якщо останнім є інший учень (учні) закладу, та у разі необхідності перенаправляє до інших спеціалістів (психотерапевта, невролога тощо).

По закінченню заходу відбулося жваве обговорення проблематики зустрічі. Для керівників гуртків закладу Олеся Пирковська залишила інформаційні друковані матеріали за темою заходу.

Нагадуємо, за правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м.Чернігів, вул. П’ятницька, 39, оф. 711, тел: (0462) 651-477, E-mail: office.chernihiv@legalaid.cn.ua

Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.