назад
01.02.17

Порядок отримання свідоцтва про право на спадщину

01До Онуфріївського бюро правової допомоги часто звертаються громадяни з проханням надати правові роз’яснення  щодо порядку отримання свідоцтва про право на спадщину. З цього питання консультує Лілія Трепачова, заступник начальника відділу «Онуфріївське бюро правової допомоги» Олександрійського місцевого центру з надання БВПД.
Відповідно до законодавства, спадкоємець на основі ст. 66 Закону України «Про нотаріат», має право отримати свідоцтво про право на спадщину.
Свідоцтво про право на спадщину – це процесуальний нотаріальний акт, який засвідчує перехід права власності на майно спадкодавця до спадкоємців. Не можна успадкувати лише право на спадкове майно, не взявши на себе обов’язки, з ним пов’язані. Спадкоємець не може успадкувати одну частину спадку, а від іншої відмовитися. Якщо успадковане майно підлягає обов’язковій державній реєстрації, то свідоцтво про право на спадщину є для спадкоємців основним правовстановлюючим документом.
Свідоцтво про право на спадщину видається нотаріусом спадкоємцю, який прийняв спадщину.
Для отримання свідоцтва про право на спадщину, на основі ч. 2 ст. 1269 ЦК України і п. п. 207, 208 Інструкції «Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України», спадкоємець зобов’язаний особисто подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини, або відправити його поштою, попередньо засвідчивши справжність підпису на заяві в нотаріальному порядку. Спадкоємець, який не подав у встановлений термін заяву про прийняття спадщини, але фактично вступив в управління спадковим майном протягом 6 місяців з дня відкриття спадщини, має право на основі ч. 3 ст. 1268 ЦК України подати заяву про прийняття спадщини після спливу зазначеного строку, і отримати свідоцтво про право на спадщину.
Спадкоємець, якому за рішенням суду встановлено додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, зобов’язаний в межах встановленого судом строку прийняти спадщину шляхом подання нотаріусу за місцем відкриття спадщини заяви про видачу йому свідоцтва про право на спадщину.
Особа, яка подала заяву про прийняття спадщини, відповідно до ч. 5 ст. 1269 ЦК України, може відкликати її в межах строку встановленого для прийняття спадщини.
Не допускається прийняття заяв про прийняття спадщини, складених від імені спадкоємців їх представниками на основі довіреностей.
Нотаріус видає свідоцтво про право на спадщину лише за місцем відкриття спадщини, на основі ст. 66 Закону України «Про нотаріат» і у відповідності до вимог ст. 1221 ЦК України (1. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця; 2. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна — місцезнаходження основної частини рухомого майна).
При оформленні права на спадщину нотаріус зобов’язаний виконати ряд процесуальних дій у відповідності до порядку, встановленого п. п. 205-238 Інструкції «Про порядок здійснення нотаріальних дій нотаріусами України»:
  • встановити факт смерті спадкодавця,
  • час і місце відкриття спадщини,
  • наявність підстав для закликання до спадкування за законом або за заповітом осіб, які подали заяву про видачу свідоцтва, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину та приналежність цього майна спадкодавцю.
Якщо спадщину прийняли кілька спадкоємців, то свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них окремо із визначенням імені і часток у спадщині. Таке правило діє у випадку, коли спадщину на нерухоме майно прийняли декілька спадкоємців. Виходячи з позицій охорони прав спадкоємців, нотаріус, у випадку, коли свідоцтво про право на спадщину видається не всім спадкоємцям і не на все спадкове майно, зобов’язаний у тексті свідоцтва зазначити яка частка спадщини залишається відкритою.
Дані про видачу свідоцтва про право на спадщину підлягають обов’язковій реєстрації в Єдиному реєстрі заповітів, спадкових договорів та спадкових справ, в порядку, передбаченому Положенням про Єдиний реєстр реєстрі заповітів, спадкових договорів та спадкових справ.
Видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, строком не обмежена. Тому отримання свідоцтва про право на спадщину є правом спадкоємця, яке він може використати у будь-який час. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину, адже, прийнявши спадщину в порядку, передбаченому ст. ст. 1268, 1270 ЦК України, він забезпечив своє право на отримання свідоцтва в майбутньому.
Олександрійський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18, телефон (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Адреси бюро правової допомоги Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги
№ п/п Назва бюро Адреса Графік роботи
1. Знам’янське бюро правової допомоги м. Знам’янка, вул. Героїв Крут,9

щоденно

з 8.00-17.00

без перерви

2. Олександрівське бюро правової допомоги

смт Олександрівка,

вул. Незалежності України, 63

3.

Онуфріївське бюро

правової допомоги

смт Онуфріївка, вул. Графа Толстого, 68
4.

Петрівське бюро

правової допомоги

смт Петрове, вул.Центральна,21
5.

Світловодське бюро

правової допомоги

м. Світловодськ,

вул. Павлівська, 13-А

Для цілодобового забезпечення доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний цілодобовий телефонний номер
0-800-213-103.