назад

Порядок підтвердження заробітної плати для обчислення пенсії у разі втрати виплатних документів

pensioneryЗгідно статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

       Довідка про заробітну плату надається згідно додатку №1 до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005р. №22-1, із зазначенням у ній первинних документів, на підставі яких її видано, їх місцезнаходження та адреси, за якою можливо провести перевірку відповідності змісту довідки первинним документам.

       Згідно п.2.10 Порядку довідка про заробітну плату (дохід) надається на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату підприємством, установою або організацією, де працювала особа, яка звертається за пенсією. Якщо такі підприємства, установи, організації ліквідовані або припинили своє існування з інших причин, то довідки про заробітну плату надаються правонаступниками цих підприємств, установ чи організацій або архівними установами.

       Отже, звернення громадян для призначення (перерахунку) пенсій з довідками про заробітну плату за 60 календарних місяців до 01.07.2000 року допускається з обов’язковим наданням копій первинних документів, завірених в установленому законодавством порядку.

       Якщо особові рахунки, платіжні відомості та інші документи про нараховану та сплачену заробітну плату втрачено, питання підтвердження заробітку для обчислення пенсії вирішується згідно з Порядком, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 919 від 05. 07. 2006 р.

       Для цього довідкою роботодавця, правонаступника, або відповідної архівної установи слід підтвердити відсутність документів про нарахування та виплату заробітної плати (доходу), а також час та причини, що призвели до втрати таких документів.

       Цей Порядок застосовується для підтвердження заробітку лише за період до 1 липня 2000 року. При цьому заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії за період починаючи з 1 січня 1998 року визначається за даними Державного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів.

       За період до 1 січня 1998 року та в разі відсутності даних у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів заробітна плата (дохід) застрахованої особи за кожний місяць страхового стажу, який ураховується під час обчислення пенсії, визначається залежно від того, існує підприємство (його правонаступник) або на час звернення за призначенням чи перерахунком пенсії воно вже ліквідоване без визначення правонаступника. 

       Якщо підприємство, установу, організацію ліквідовано, а документи до органу вищого рівня або до архівних установ не передано, заробітна плата (дохід) застрахованої особи за кожний місяць страхового стажу, який ураховується під час обчислення пенсії, визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) за відповідною або аналогічною професією (посадою) у відповідній галузі (системі), за календарний рік, що передує року, з якого призначено (перераховано) пенсію, або виходячи з мінімально гарантованої зазначеної тарифної ставки (посадового окладу), передбаченої галузевою угодою.

       Таку довідку про заробітну плату виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу) за відповідною або аналогічною професією (посадою) видає управління праці та соціального захисту населення, а в разі відсутності в такому управлінні таких відомостей — Міністерство праці України. За наявності підприємства, установи, організації, де працювала особа, або їхнього правонаступника заробітна плата визначається виходячи з розміру середньої заробітної плати за відповідною професією (посадою) на такому підприємстві, в установі, організації, що склалася в кожному місяці роботи, за який утрачено документи про нарахування та виплату заробітної плати (доходу).

       За відсутності на підприємстві, в установі, організації або в їхнього правонаступника відповідної професії (посади) заробітна плата визначається виходячи з розміру середньої заробітної оплати за аналогічною професією (посадою) на такому підприємстві, в установі, організації або в їхнього правонаступника.

       Довідка про середню заробітну плату за відповідною або аналогічною їй професією (посадою) надається підприємством, установою, організацією, де працює (працювала) особа, або їхнім правонаступником.

За безоплатною правовою допомогоююридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до установи системи безоплатної правової допомоги

Перший запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

  • адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2-й поверх
  • телефон: (061) 764-60-77

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103