назад

Постійна увага системи БПД до внутрішньо переміщених осіб на Дніпропетровщині

Вже майже півроку фахівці системи БПД у Дніпропетровській області спілкуються з представниками ВПО, надаючи безліч юридичних консультацій та порад, відповідаючи на нагальні питання. Інакше не можна – цей регіон залишається базовим для розміщення біженців з Донеччини, Луганщини, Херсонщини, Запоріжжя. Наразі тут перебуває понад 320 тисяч внутрішньо переміщених осіб, з яких понад сто тисяч – тільки у Кривому розі.

Тож майже щоденно представники Криворізького місцевого центру з надання БВПД та його секторів відвідують місця масового розселення людей. Так, на минулому тижні фахівчині МЦ Наталія Кожем’яка та Анна Лактюшина провели зустріч з вимушеними переселенцями в одному з гуртожитків міста разом з представниками  ГО “Об’єднання відповідальних громадян”.

Під час зустрічі правники озвучили теми: “Прийняття спадщини в умовах воєнного стану”; “Фіксація пошкодженого майна”; “Соціальні виплати”, –  розповідає фахівчиня зі зв’язків із громадськістю Криворізького місцевого центру з надання БВПД Наталія Кожем’яка, – та одночасно відповіли на велику кількість питань, що стосувалися: невиплати допомоги на проживання; вступу до спадщини в умовах воєнного стану; отримання допомоги на поховання пенсіонера; призупинення трудових відносин з підприємством, яке припинило працювати; отримання фінансової допомоги від міжнародних організаціЇ фіксація воєнних злочинів тощо. А завдяки юристу ГО “Об’єднання відповідальних громадян” Дмитру Смику присутні познайомились з процедурою подачі повідомлення про пошкоджене майно через “Дію”.

Трохи раніше у Кривому ж Розі запрацював ще один консультаційний пункт для надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам  – у центрі “ЯМаріуполь”, що діє в цьому місті вже кілька місяців. Тут на початку вересня фахівчиня Криворізького бюро правової допомоги N2 Марина Мілованова провела перший прийом. Тільки за першу годину роботи вона прийняла четверо осіб, які отримали юридичні консультації. Відтепер такі прийоми проводяться щотижня по середам, з 12.00 до 17.00.

А ось Нікополь, який з початку війни теж прихистив чимало переселенців з найближчих областей, вже близько двох місяців перебуває під постійними обстрілами та бомбардуваннями. Його мешканці тепер теж набувають сумного статусу «внутрішньо переміщених осіб», евакуюючись до інших, більш спокійних, міст України. Саме для тих з них, що наразі перебувають у Києві, а також біженців з Донетчини  завідувачка сектору «Нікопольське бюро правової допомоги» Тетяна Половинцева минулого тижня провела вебінар, на якому виклала основні питання, що можуть зацікавити ВПО.

Починали з початку – з реєстрації, потім пройшлися по умовам отримання усіх гарантованих державою й міжнародними донорами виплат, звичайно, говорили й про правила фіксування воєнних злочинів та алгоритм реєстрації пошкоджень майна, – зазначає Тетяна Половинцева, – А наприкінці, вислухавши юридичні поради, учасники ділилися власним досвідом, що виявилося не менш цінним. І ще  – такі зустрічі дуже корисна емоційна розрада. Тому вирішили проводити їх щотижня.