назад

Школярам розповіли як протистояти булінгу

На початку навчального року начальник відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної првової допомоги у Київській області Антоніна Господаренко провела для школярів Узинського ліцею «Обдарованість» правопросвітницький захід на тему запобігання та протидію булінгу в навчальних закладах.

«Діти – це наше майбутнє. І саме від держави та суспільства залежить якими вони виростуть. В отруєному війною дитинстві особливо важливо захистити їх, зберегти їхнє здоров’я, забезпечити атмосферу злагоди та миру, у тому числі, безпосередньо в дитячому колективі, – зауважила Антоніна Господаренко.

Розповіли першачкам про булінг – агресивну поведінку однієї дитини чи групи дітей щодо іншої, що супроводжується постійним фізичним і психологічним впливом. Пояснили,  що він може проявлятися у формі поштовхів, стусанів, підніжок, глузувань, плювків,  піддражнювання. У постраждалого від подібних знущань з’являються проблеми зі здоров’ям: головний біль, знижений апетит та тривожний сон, загострюються хронічні хвороби. Це призводить до того, що дитина втрачає інтерес до навчання, приходить додому сумна, у сльозах.

У ході заходу мали на меті донести дітям та вчителю як діяти в подібних ситуаціях. Вчитель має проводити виховні бесіди на постійній основі у якості профілактики булінгу – розповідати інформацію про конфлікти та способи їх вирішення, організовувати перегляди фільмів про булінг з подальшим обговоренням та аналізом побаченого.

Важливу роль у боротьбі  із цькуванням відіграють також батьки, які повинні вислухати, зрозуміти і захистити дитину, яку ображають.

Толерантним має бути і ставлення до дітей, які ображають, адже, напевно, останні роблять це тому, що самі постраждали від насильства  вдома, у спортивній секції тощо.

Наголосили учням, що у випадку зазнання образ в школі чи на вулиці, обов’язково варто звернутися за допомогою до дорослих: батьків, учителів, поліції, державних органів опіки та піклування, системи безоплатної правової допомоги. Слід не допускати одну з найбільших помилок тих, хто стикнувся з агресією, побиттям чи погрозами – ніколи не мовчати та не намагатися вирішити це самостійно.

Діти зрозуміли, що дружня атмосфера в колективі – це запорука успішного навчання та бажання проводити час весело і з користю.