назад

На Хмельниччині юристи та представники благодійного фонду разом допомагають переселенцям

У Старокостянтинові фахівчині місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та представники Благодійного фонду «Карітас Старокостянтинів» організували зустріч з переселенцями, що мешкають у громаді. Говорили про те, які права мають внутрішньо переміщені особи і як їх реалізувати в умовах воєнного стану.

Під час інформаційної години «Забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб під час воєнного стану» з переселенцями спілкувалися юристки Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової Оксана Балясна та Олена Шмагалова, а також юрист Благодійного фонду «Карітас Старокостянтинів».

«З початку військової агресії росії проти України на Старокостянтинівщину прибули понад 5  тисяч  внутрішньо переміщених українців, які потребують підтримки. Тому активна  співпраця всіх організацій, які надають допомогу – чи матеріальну, чи правову – зараз надважлива. Сподіваємо, що об’єднання зусиль «Карітас Старокостянтинів» та Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної  правової  допомоги матиме хороший результат», – зазначає Оксана Балясна.

З внутрішньо переміщеними особами обговорили низку актуальних питань:

  • внесення змін до порядку надання компенсації за безкоштовне розміщення переселенців (https://bit.ly/3QBLjjV);
  • внесення змін до порядку  подачі  інформації про пошкодження та руйнування житлової нерухомості в зоні проведення бойових дій (https://bit.ly/3d3QPOA);
  • встановлення тимчасової заборони стягнення боргів за житлово-комунальні послуги з 25 серпня 2022 року і до завершення воєнного стану для певної категорії ВПО (https://bit.ly/3d3dA5t);
  • щодо порядку реєстрації і отримання допомоги від держави без наявності паспорта  (https://bit.ly/3Di3pV2) та порядку отримання інших послуг в умовах воєнного стану.

З-поміж іншого юристка центру Олена Шмагалова звернула увагу аудиторії на статтю 40 Кримінального кодексу України, яка стосується вчинення кримінально протиправного діяння під впливом фізичного або психічного примусу.

«Якщо особа заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам під впливом фізичного примусу, внаслідок якого вона не могла керувати своїми вчинками, то така дія або бездіяльність не є кримінальним правопорушенням», – пояснила юристка.

Щоб закріпити співпрацю між місцевим центром і благодійним фондом, з головою «Карітас Старокостянтинів» Юрієм Лаником уклали договір про співпрацю у сфері  надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам.