назад
21.12.22

Посилюємо правовий захист військовослужбовців ЗСУ та членів їх сімей

Посилення захисту  військовослужбовців Збройних Сил України, які є підозрюваними, обвинуваченими у кримінальних провадженнях проти порядку несення військової служби. Забезпечення надання правових послуг військовослужбовцям та членам їх сімей з метою захисту основних прав та соціальних гарантій. Проведення навчальних заходів для юристів системи безоплатної правової допомоги, а також адвокатів, які співпрацюють з системою БПД. Ці та інші заходи передбачені меморандумом про співпрацю між Північним територіальним юридичним управлінням Міністерства оборони України та Координаційним центром з надання правової допомоги.

«Минулого року до нас надійшло понад 30 тис. звернень від військовослужбовців щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги. Найчастіше вони звертаються щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності органів державної влади та  місцевого самоврядування. Багато питань щодо розірвання шлюбу, виплати аліментів тощо. Також адвокати, які співпрацюють з системою БПД, надають захист військовослужбовцям, які є підозрюваними, обвинуваченими у кримінальних провадженнях за вчинення військових злочинів», – зазначив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

За словами т. в. о.  директора Департаменту юридичного забезпечення  Міністерства оборони України Олексія Камінецького , до них надходить багато звернень від військовослужбовців з правових питань.

Посилення правового захисту військовослужбовців ЗСУ та членів їх сімей, спрощення їх доступу до безоплатної правової допомоги – головна мета співпраці  Департаменту юридичного забезпечення Міністерства оборони України  та Координаційного центру з надання правової допомоги.

Зокрема, планується створення спільної робочої групи, яка працюватиме над удосконаленням механізму правового захисту військовослужбовців ЗСУ та членів їх сімей, запровадження ефективних механізмів взаємодії місцевих центрів з надання БВПД з представниками територіальних юридичних підрозділів, реалізація спільних інформаційних проектів з метою висвітлення актуальних правових питань військовослужбовців ЗСУ, порядку їх вирішення.

Будуть також розроблені навчальні програми та методичні матеріали щодо особливостей здійснення захисту прав військовослужбовців, у тому числі в кримінальних провадженнях за вчинення злочинів проти встановленого порядку несення військової служби. Для працівників місцевих центрів та консультантів контактного центру системи БПД будуть проведені навчальні заходи щодо особливостей надання правової допомоги військовослужбовцям та їхнім родинам. Спеціальне навчання пройдуть і адвокати, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги, щодо здійснення захисту військовослужбовців у кримінальних провадженнях за вчинення військових кримінальних правопорушень.

Багато уваги буде приділено підвищенню рівня правової поінформованості військовослужбовців та членів їх сімей. Зокрема, будуть розроблені інформаційні матеріали на правову тематику, у тому числі права на безоплатну правову допомогу у кримінальних провадженнях. Вони розповсюджуватимуться в приміщеннях військових частин, територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, військових госпіталях тощо.

Проводитимуться також спільні комунікативні заходи як на рівні Координаційного центру та Департаменту юридичного забезпечення Міністерства оборони України , так і на рівні центрів з надання безоплатної правової допомоги та територіальних юридичних підрозділів з метою експертного обговорення актуальних правових питань, з яким звертаються військовослужбовці та члени їх сімей, обміну практичним досвідом надання їм правової допомоги, напрацювання пропозицій щодо покращення ефективності захисту їх прав.