назад

Повідомлення про скасування декретної відпустки у зв’язку з держфінансуванням послуг нянь не відповідають дійсності

SuR 181112 10Останнім часом до співробітників системи безоплатної правової допомоги звертаються з проханням роз’яснити ситуацію щодо виплати компенсації за послуги няні з 2019 року, і чи спричинить це скасування відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (декретної відпустки). У зв’язку з цим юрист Регіонального центру Олексій Рибалка надав роз’яснення з цього актуального питання глядачам телеканалу «ATV» в передачі «Правовий лікбез».

Почнемо з того, що відпустку скасовано не буде. Відповідно до чинного Закону “Про відпустки” жінка має право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами та на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Дана відпустка може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів. За бажанням жінки або родичів у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

Однак, починаючи з 1 січня згідно з ініціативою уряду батькам почнуть відшкодовувати послуги з догляду за дитиною до трьох років. Компенсація становитиме прожитковий мінімум на дітей віком до шести років, встановлений станом на 1 січня відповідного року і виплачуватиметься на умовах співфінансування з різних бюджетів.

Відповідно до оприлюдненого Мінсоцполітики законопроекту, передбачається, що компенсація за послугу «муніципальна няня» буде здійснюватися у вигляді податкової знижки, яка надаватиметься одному з батьків дитини, платнику податку.

Передбачається, що батьки наймають няню офіційно, самостійно обираючи фахівця і визначаючи умови контролю її роботи.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.