назад
23.03.23

Працівники системи БПД Київщини розповіли школярам як захистити себе від кібербулінгу

Невід’ємною складовою правопросвітництва є виховання молодого покоління та навчання їх усвідомлювати своє право бути захищеними та знати, як діяти у разі посягання на  їх честь, гідність та свободу, гарантовану Конституцією України. Саме тому працівники системи БПД Київщини  постійно роз’яснюють освітянам про їх права та розповідають школярам та студентам як діяти у разі їх порушення.

Цього разу працівниця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області Ольга Апанович завітала до Білоцерківського ліцею іноземних мов-гімназії № 9 Білоцерківської міської ради Київської області для проведення лекції на тему: «Запобігання та протидія кібербулінгу та кібергрумінгу в Україні».

           

Юристка центру розповіла дітям, що кібербулінг – це один із різновидів цькування, що передбачає жорстокі дії з метою дошкулити, нашкодити, принизити людину з використанням сучасних електронних технологій: Інтернету (електронної пошти, форумів, чатів, ICQ) та інших засобів електронної техніки – мобільних телефонів чи інших ґаджетів.

Крім того, фахівчиня Ольга Апанович навела приклади прояву кібербулінгу під час користування соціальними мережами, детально описала особу агресора, жертви та спостерігача та розкрила поняття “тролінгу”, “флеймінгу”, “хепіслепінгу” та “кібергрумінгу”.

 Кібербклінг – це не просто пустощі або грубість, це особлива форма взаємин між дітьми, які можуть перерости в насильство. Тому надзвичайно важливим є небайдужість батьків до своєї дитини і постійне відстежування ситуації –  її настрою і стану. Крім того, не варто забувати про тісний контакт з класним керівником та налагодження комунікації з іншими батьками в класі – зазначила Ольга Апанович.

Під час проведення лекції школярі задавали запитання та наводили приклади кібербулінгу у їхньому освітньому середовищі. По завершенню заходу учням роздали інформаційні матеріали про надання безоплатної правової допомоги дітям.

У результаті проведеної лекції всі присутні дійшли до висновку; « Якщо ви стали жертвою кібербулінгу чи кібергрумінгу – головне не боятися повідомити дорослих та працівників поліції про наявність переслідування, жорстокого поводження та цькування у кіберпросторі».