назад

Права та обов’язки дітей в різному віці

8 лютого вкотре відбулась зустріч  вихованців , які проживають і навчаються у Чернігівському центрі соціально-психологічної  реабілітації дітей служби у справах дітей ОДА з директором  Регіонального центру з надання вторинної правової допомоги Чернігівській області Іриною Протченко та директором Чернігівського міського центру з надання безоплатної  правової допомоги Володимиром Бобруйком.

За декілька місяців багато чого змінилося, і лише на краще, однак не змінними залишилися дві речі:тепло та родинність.  Діти –це особистості зі своїм власним світом, мріями й правом голосу. Тому, працюючи з дітьми, так важливо дослухатись і почути їх.

В ігровій формі донесли до дітей такі важливі поняття: про їх права; чи повинні вони сумлінно навчатися в школі, поважати близьких та друзів, не створювати ситуацій, які би призвели до порушення законів, поводитись так, щоб своєю поведінкою не порушувати прав іншої людини; активно працювати на уроках, старанно виконувати домашні завдання, не ображати та не принижувати оточуючих; з якого віку наступає відповідальність дітей за кримінальні правопорушення та проступки, яке покарання може бути визначено дитині.

Захопившись грою, діти не помічали , що навчаються, до активної діяльності залучалися навіть найпасивніші учні.

У процесі гри в учнів виробляється звичка зосереджуватись, самостійно думати, розвивати увагу.

Права дитини — система можливостей, які необхідні особі для її комплексного та цілісного розвитку в умовах і відповідно до вимог середовища, беручи до уваги незрілість дитини (за міжнародно-правовими актами визнається «кожна людська істота до досягнення 18-річного віку, якщо за законом, що застосовується до даної особи, вона не досягає повноліття раніше»).

Кожна дитина має право на життя з моменту визначення її живонародженою та життєздатною за критеріями Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Кожна дитина з моменту народження має право на ім’я та громадянство.

Кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Кожна дитина має право на вільне висловлювання особистої думки, формування власних поглядів, розвиток власної суспільної активності, отримання інформації, що відповідає її віку.

Кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканність та захист гідності.

Також, провели робочу зустріч з директором Центру під час якої обговорили питання подальшої співпраці.

Вдячні колективу за те, що живе своєю справою. Вдячні дітям, які насправді в десятки разів сильніші дорослих.