назад
09.10.18

Правники Кам’янського привернули уваги громадськості до проблеми безпритульних тварин

43190315 2272614693016680 3113311618369323008 nЗ нагоди святкування Всесвітнього дня захисту тварин фахівці Кам’янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги організували загальноміську акцію у підтримку безпритульних тварин «Шукаю людину».

До акції долучились представники Молодіжної ради міста, Кам’янського відділу поліції, Управління соціальної політики міськради, Заводського, Дніпровського та Південного відділів Центру пробації і журналісти.

Учасники зі смачними подарунками відвідали чотирьохлапих друзів у Центрі перетримки безпритульних тварин у м. Кам’янське. Правники мали на меті привернути увагу суспільства до проблеми безпритульних тварин, а також допомогти віднайти нову родину тваринам, яких тримають у комунальному центрі. Кожен з відвідувачів зробив яскраве селфі, яке потім виклав у соціальні мережі задля  пошуку для цієї тварини нової родини. Адже майже кожен у наш час користується соціальними мережами і має сотні, чи навіть тисячі  друзів. Тож, можливо,  тварина, фото з якою було розміщено на сторінці, сподобається людині, яка має змогу забезпечити її любов’ю, дахом та їжею.

Фахівці Кам’янського місцевого центру з надання БВПД наголошують – навіть якщо людина не має змоги забезпечити безпритульну тварину житлом, вона може допомогти у вирішенні цієї проблеми. Центру перетримки потрібна будь-яка поміч: їжа, речі, допомога у догляді та вигулі тварин. Тому правники закликали усіх небайдужих долучитися до акції та відвідати Центр, приділити увагу тваринам, зробити фото та розмістити у соцмережах під хештегом #ШукаюЛюдину.

Загалом акція пройшла яскраво, весело та корисно. Учасники отримали величезне задоволення від спілкування з чотирилапими друзями. Під час зустрічі, спеціалісти не могли не скористатися нагодою та поговорити про новели  законодавства, що регулює захист тварин від жорстокого поводження. А саме закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин». Зокрема, зміни торкнулися посилення адміністатиної та кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами, їх мордування, а також нацьковування тварин одна на одну, їх вбивство.

Скільки років дадуть за знущання над тваринами

Побої, знущання над тваринами тягнуть за собою штраф від 3400 до 5100 грн з конфіскацією тварини, якщо її життю є загроза.

Нагадаємо, що раніше розмір штрафу складав від 153 до 357 грн.

У разі колективних знущань, повторного випадку знущання – штраф збільшується від 5100 грн до 8500 грн або адмінарешт до 15 діб з конфіскацією тварини в разі потреби.

За задоволення статевої пристрасті з твариною – штраф від 3400 до 8500 грн. Тварину конфіскують.

Якщо поліція кваліфікує жорстоке поводження з твариною за статтею Кримінального кодексу, винуватцю в залежності від наслідків (загибель тварини) загрожує обмеження позбавлення волі від шести місяців до 3 років. За вбивство тварини в присутності дитини – обмеження позбавлення волі строком 3-5 років.

Передбачено також покарання до 8 років позбавлення волі, якщо зловмисник зробив це з особливою жорстокістю (повторно, колективні знущання, стосовно двох і більше тварин)

Слід зауважити, що прийняття ЗУ України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин» підвищило гуманне ставлення до тварин та їх захист від жорстокого поводження.

Нагадуємо, що отримати юридичну консультацію та/або допомогу у складанні заяв, скарг, процесуальних документів, представлення інтересів у суді можна звернувшись до Кам’янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).