назад

Правопросвітницька робота Вишневського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Упродовж місяця Вишневським місцевим центром з надання БВПД проведена правопросвітницька і консультативна робота з метою інформування громадян.

Керівник відділу “Фастівське бюро правової допомоги” Вишневського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлана Павленко здійснила виїзд до Фастівської міськрайонної філії Київського обласного центру зайнятості, під час якого розкрила теми дисциплінарної відповідальності працівників, легальної зайнятості, роботи за кордоном особам, які перебувають на обліку в центрі зайнятості.

Разом з тим, керівник сектору Центру зайнятості ознайомив присутніх з ситуацією на регіональному ринку праці, презентував офіційний сайт Державної служби зайнятості https://www.dcz.gov.ua/, можливості «Освітнього порталу» https://skills.dcz.gov.ua/ та «Платформи з профорієнтації та розвитку кар’єри» http://profi.dcz.gov.ua/ , завдяки яким служба зайнятості допомагає безробітним стати конкурентоспроможними на ринку праці.

Під час проведення заходів у Центрах зайнятості, присутні активно беруть участь у обговоренні таких питань, як:

  • порядок прийняття спадщини;
  • виділення майна в натурі;
  • безоплатне отримання земельної ділянки;
  • встановлення фактів, що мають юридичне значення, зокрема, щодо фактів народження та смерті;
  • порядок стягнення аліментів на дитину.

Нещодавно налагоджено плідну співпрацю з Бородянським психоневрологічним інтернатом, основним завданням якого є посилення соціального захисту пенсіонерів та інвалідів, надання побутової, медико-соціальної допомоги пенсіонерам, інвалідам, одиноким непрацездатним громадянам.

З керівництвом інтернату узгоджено проведення прийому пацієнтів та працівників, які потребують надання безоплатної правової допомоги (правова інформація, консультації і роз’яснення правових питань, прийняття відповідних звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги).

Так, 14 липня на базі вищезазначеної установи відбувся правопросвітницький захід, під час якого спеціалісти надали роз’яснення щодо таких категорій правових питань:
соціальний захист, порядок оформлення субсидії, порядок розірвання шлюбу, порядок зняття арешту з карткового рахунку.

Аби правом на безоплатну правову допомогу могли скористатись особи, які перебувають на обліку в уповноважених органах з питань пробації, в їх підрозділах працюють мобільні офіси безоплатної правової допомоги.

Майже одночасно зі створеннням Вишневського МЦ з надання БВПД налагоджена плідна співпраця з Центрами пробації по всім підвідомчим районам Вишневського МЦ.

Задля зменшення випадків вчинення суб’єктами пробації повторних кримінальних правопорушень, а також забезпечення можливістю безоплатно отримати консультацію щодо правових питань, фахівці Вишневського місцевого центру відвідали Києво-Святошинський районний віділ філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області.

Марія Морєва – головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги роз’яснила, як законодавчо можна розв’язати різноманітні життєві проблеми, яким чином діяти, аби захистити свої права.

Особи, що перебувають на обліку задавали питання стосовно:

  • порядку та умов отримання безоплатної вторинної правової допомоги;
  • розірвання шлюбу;
  • зняття арешту з карткового рахунку;
  • порядок оформлення права на спадщину;
  • отримання, відновлення паспорту громадянина України;
  • порядок зняття та погашення судимості;
  • умови відбування покарання без позбавлення волі та інше.

Задля ліквідації правової необізнаності, будь-яка особа може звернутися за правовою консультацією та роз’ясненнями щодо того, як краще вирішити свою проблему у правовий спосіб.