назад

Про відновне правосуддя – соціальним партнерам системи БПД у Чернівцях

Про реалізацію «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», а також з інших правових питань спілкувалися фахівці системи безоплатної правової допомоги з працівниками та підопічними Чернівецького обласного центру соціально-психологічної допомоги.

У цій установі допомагають людям, які потрапили у складні життєві обставини або ж потерпають від домашнього насильства. Наразі в центрі соціально-психологічної допомоги 31 клієнт. Серед них – чимало дітей різного віку. Трапляється, що підлітки скоюють правопорушення, за які доводиться потім відповідати перед Законом. Для того, аби дати шанс неповнолітньому отримати більш м’яке покарання або бути звільненим від кримінальної відповідальності, ресоціалізувати його та запобігти вчиненню повторних правопорушень в Україні реалізовують проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

«Основна мета цієї програми, яка побудована на відновних підходах у кримінальних провадженнях, в першу чергу – забезпечити відшкодування заподіяної шкоди потерпілій стороні, відновити психоемоційний стан потерпілої сторони та неповнолітнього, який є підозрюваним у вчиненні кримінального правопорушення, забезпечити максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації, а також запобігти повторним кримінальним правопорушенням, – наголосив директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

Також працівникам центру соціально-психологічної допомоги розповіли про успішні випадки застосування відновного правосуддя для неповнолітніх на Буковині. Обговорили й можливість залучення психолога центру до роботи з підлітками – учасниками програми відновлення.

Окрім того, в обласному центрі соціально-психологічної допомоги діє консультаційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги. Фахівчиня бюро правової допомоги Чернівецького місцевого центру з надання БВПД Анастасія Тирон проконсультувала підопічних соціальної установи про визнання батьківства у судовому порядку; процедуру реєстрації факту народження дитини; виплати при народженні дітей; стягнення аліментів та розірвання шлюбу та інші актуальні правові питання.