назад
28.04.23

Правопросвітницький урок для учнів Куликівського ліцею

Для учнів 9 та 10 класів Куликівського ліцею Куликівської селищної ради Чернігівського району директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко, директор Чернігівського місцевого центру з надання Володимир Бобруйко та юрист громадської організації «МАRТ» Дмитро Науменком 27 квітня провели правопросвітницький урок.

Про реалізацію в Чернігівській області проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» розповідала директор Регіонального центру Ірина Протченко. Вона зазначила, що проект включає в себе скоординовану організацію ефективної комунікації між такими неповнолітніми і потерпілими від вчинених ними кримінальних правопорушень з метою забезпечення відшкодування заподіяної шкоди, максимально раннього виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання повторним кримінальним правопорушенням. Успішне проходження Програми для неповнолітнього, це, насамперед, про усвідомлення наслідків власних дій і можливість їх виправити, відновити почуття власної гідності, самоповаги та поваги інших, а також про можливості бути звільненим від кримінальної відповідальності або отримати пом’якшення покарання. Звернула увагу на те, що залучення потерпілого до Програми це можливість для нього брати безпосередню участь у розгляді питань щодо усунення завданої шкоди. 

Про права дітей та обов’язки людини відповідно до Конституції України роз’яснював директор Чернігівського МЦ Володимир Бобруйко, який зокрема розповів про права дітей відповідно до Конвенції про права дитини: на ім’я і набуття громадянства, а також право знати своїх батьків і право на їх піклування; на збереження своєї індивідуальності і громадянства; на свободу думки, совісті та релігії; на доступ до інформації із національних та міжнародних джерел; на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку та інші. Юрист ГО «МАRТ Дмитро Науменко розповів учням про особливості адміністративної та кримінальної відповідальності неповнолітніх, методи запобігання та протидії булінгу у закладах освіти. Виділив заходи впливу, які застосуються до неповнолітніх осіб, порядок виконання постанов про накладення адміністративних стягнень, види покарань за вчинення злочинів, випадки звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності та від відбування кримінального покарання. Учні Куликівського ліцею отримали багато практичних порад у сфері захисту своїх прав.