назад
01.05.23

Розширюємо співпрацю з партнерами для допомоги незахищеним верствам населення

Під час розширеної зустрічі з представниками уповноважених органів з питань пробації у місті Києві та Філії Всеукраїнського благодійного фонду «Деполь Україна» фахівці київських центрів з надання безоплатної вторинної  правової допомоги обговорили ключові напрямки подальшої співпраці, зокрема, стосовно всебічної підтримки вразливих категорій українців.

Перш за все, директор Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві Михайло Харін, керівниця філії державної установи «Центр пробації» у Києві та Київській області Лілія Сидоренко та директор столичної філії фонду Кшиштоф Кава розповіли про особливості роботи з такими категоріями населення, як ВПО, малозабезпечені особи, клієнти пробації та інші, зазначивши, що всі вони потребують комплексної допомоги, яку можна надати лише об’єднавши зусилля.

Так, доволі часто, надаючи правову допомогу особам, що потрапили в складну життєву ситуацію, юристи системи БПД розуміють, що людина потребує матеріальної, гуманітарної чи психологічної допомоги.

«Допомога вразливим категоріям населення завжди була пріоритетом системи безоплатної правової допомоги. А значне розширення кола як правових, так і не правових питань, з якими звертаються представники цієї категорії, спонукає фахівців київських центрів з надання безоплатної правової допомоги налагоджувати партнерські зв’язки з державними установами, громадськими організаціями та благодійними фондами, маючи на меті надання комплексної допомоги, перенаправляючи клієнтів, в тому числі і за соціальною допомогою», – директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Михайло Харін.

Отож, обговорюючи питання допомоги клієнтам пробації, тобто засудженим, які відбувають покарання без позбавлення волі, учасники зустрічі домовилися покращувати доступ таких осіб до правової допомоги, зокрема продовженням роботи консультаційних пунктів доступу до системи БПД та покращенням комунікації з представниками столичних філій органів пробації.

Загалом, проаналізувавши всі можливі напрямки співпраці і взаємодопомоги, домовилися проводити спільні правопросвітницькі заходи та, за потреби, перенаправляти клієнтів для всебічної допомоги.

Крім цього, користуючись нагодою, заступник начальника відділу організації надання та забезпечення якості правової допомоги, підвищення кваліфікації її надавачів регіонального центру Ростислав Поспєєв обговорив подальше співробітництво у межах реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» з новопризначеною керівницею Сектору ювенальної пробації міста Києва Яною Грабовською.

Довідково. Серед основних завдань підрозділів пробації – організація виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, контроль за особою, яка вчинила правопорушення, а також допомога, спрямована на підтримку такої особи в суспільстві (консультації, мотивування до змін, сприяння у вирішенні проблемних питань), допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі, в адаптації до життя  в суспільстві.

Всеукраїнський благодійний фонд «Деполь Україна» працює з незахищеними верствами населення: бездомними, тими, хто опинився у складних життєвих обставинах або знаходиться на межі бездомності. Фонд надає соціальну, психологічну та юридичну допомогу.