назад

Правопросвітництво із земельних питань на Закарпатті актуальне і під час війни

Навіть в умовах воєнного стану фахівці Хустського місцевого центру та підпорядкованих бюро продовжують правопросвітництво мешканців віддалених громад. Поряд із питаннями, зумовленими війною, не втратили свою актуальність і земельні. То ж юристи системи БПД на Закарпатті продовжують інформувати громадян про зміни у земельному законодавстві, викликані впровадженням «Земельної реформи» в Україні.

Приміром, 9 серпня, в рамках виконання Програми «Прискорення приватних інвестицій̆ у сільське господарство», завідувач сектору Дубівського бюро правової допомоги Ангеліна Банк  провела виїзний прийом та правопросвітницький захід, щодо земельної реформи в України на базі Нереснянської ОТГ в с.Нересниця Тячівського району.

Місцеві мешканці проявили жвавий інтерес до земельної тематики, зокрема щодо встановлення меж земельної ділянки та приватизації земельної ділянки. Присутні цікавилися й порядком приватизації земельних паїв. Адже нині склалася ситуація, коли у власників сертифікатів на право земельного паю виникає необхідність оформити право власності на саму земельну ділянку в установленому законом порядку. «Якщо ж такий власник сертифікату не використає своє право до 2025 року, то вважатиметься, що такі власники ділянок автоматично відмовилися від землі. Після 1 січня 2025 року незатребувані ділянки будуть визнані безхазяйними. Їх передадуть у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані»,- роз’яснює  А.Банк.

Зважаючи на актуальність земельних питань, юристкиня, по завершенню правопросвітництва, провела робочу зустріч із працівниками Нересницької сільської ради, у межах якої надала методичні рекомендації посадовцям органу місцевого самоврядування щодо можливості вирішення земельних спорів в позасудовому порядку.

Правопросвітницький захід у межах реалізації Проєкту  «Програма прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» та консультування громадян Кривського старостинського округу 5 серпня  провели  заступник начальника відділу БПД Хустського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Діана Келемен та головний юрист відділу БПД Яна Буковецька.

Учасники заходу бажали отримати правові консультації із актуальних земельних питань, в т.ч. на період дії воєнного стану на території України.

Зважаючи на те, що чимало мешканців громади, членів їх родин захищають Україну на фронті, присутні задавали й питання щодо виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану. Кабінетом Міністрів України 28 лютого 2022 року прийнято постанов у №168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану». Зазначеною постановою зафіксовано виплату додаткових винагород в розмірах 30 000 грн. та 100 000 грн., а також виплату одноразової грошової допомоги в розмірі 15 000 000 грн. сім’ям загиблих військовослужбовців, зазначених у постанові, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” (члени сім’ї, батьки та утриманці).

Також, з метою підвищення рівня правової свідомості та освіченості людей у сфері земельного законодавства,   головний юрист Великоберезнянського бюро правової допомоги Юрій Балаж провів правопросвітництво на тему «Земельні відносини під час воєнного стану» та виїзне консультування у смт. В.Березний .

Під час консультування жителі смт. В.Березний цікавились земельними, житловими, соціальними питаннями, на які отримали фахові правові консультації.

Також фахівець розповів присутнім про пільгові категорії права на безоплатну вторинну правову допомогу, у тому числі громадянам України – власників земельних ділянок, які проживають у сільській місцевості; ознайомив з порядком звернення до бюро правової допомоги для отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

Довідково, найновіші правові норми у формі правових консультацій можна переглянути на платформі WikiLegalAid (https://wiki.legalaid.gov.ua). Там є роз’яснення простою мовою щодо прав громадян та порядку їх реалізації; зразки документів; посилання на судову практику, цілий розділ присвячено нормам, пов’язаним із воєнним станом в Україні.

Якщо ви потребуєте правову допомогу, звертайтесь до найближчих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті, або телефонуйте за єдиним контакт-номером системи БПД 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні).