назад

Правовий хаб для освітян Сумщини: про обмеження прав людини у воєнний час

24 лютого 2022 року розділило життя багатьох українців на «до» та «після». Майже рік триває повномасштабне вторгнення рф на територію України. Питання, пов’язані із воєнним станом стали нормою для українського суспільства.

Тож, днями більше ніж тридцять освітян прийняли участь у тренінгу стосовно обмеження прав людини у воєнного часу. Спікеркою тренінгу стала юристка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Яна Кравець.

На період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб у межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану”, – акцентувала увагу юристка на початку заходу.

Після вступної частини у  формі завдання учасники тренінгу розбиралися, які саме конституції можуть бути обмежені під час воєнного стану в Україні. Під час  тренінгу розглянули такі основні блоки запитань:

  1. Що таке воєнний стан?
  2. Які права людини можуть бути обмежені  в умовах воєнного стану?
  3. Які основні права людини та свободи забезпечуються і гарантуються незалежно від введення воєнного стану?

Зокрема, зупинилися на питаннях, пов’язаних із запровадженням комендантської години та розібралися із питанням, щодо відповідальності, пов’язані з її порушенням. Окрім того, обговорили заборону або обмеження на вибір місця перебування чи місця проживання осіб на території, на якій діє воєнний стан. Окремі обмеження прав в умовах воєнного стану викликали жваву дискусію серед освітян. 

Тренінг пройшов у межах Правового хабу для Центру професійного розвитку педагогічних працівників СМР. 

По завершенню всі бажаючі мали змогу задати юридичні питання спікерці та отримали вичерпні відповіді. Учасники зустрічі також отримали буклети із контактами найближчої точки доступу до  безоплатної правової допомоги.

А ми нагадуємо, що  для доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє контакт-центр системи БПД за номером: 0-800-213-103 (дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України).