назад

Правовий захист внутрішньо переміщених осіб

Внутрішньо переміщені особи – це вразлива соціальна група, яка потребує підтримки та допомоги в різних сферах життя. Однією з головних гарантій дотримання прав, свобод та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб є безоплатна правова допомога. Адже, це вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для захисту прав та доступу осіб до правосуддя. Питання доступу до безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщених осіб є одним із найгостріших проблем, що турбують цю категорію населення.

Міністерство юстиції України робить усе можливе для прискорення розгляду Верховною Радою України проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступу до юридичної допомоги та підвищення якості її надання», головною метою якого є спрощення внутрішньо переміщеним особам доступу до безоплатної правової допомоги шляхом надання їм статусу суб’єктів права на безоплатну правову допомогу. Це означає, що особа, яка зареєстрована як внутрішньо переміщена особа, буде мати право звернутись до будь-якого центру з надання безоплатної правової допомоги і отримати її безкоштовно, тобто за рахунок держави, включаючи і безпосереднє представництво в судах, державних органах, органах місцевого самоврядування кваліфікованими адвокатами системи безоплатної правової допомоги.
10 листопада 2016 року директор Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Брус провів тематичну зустріч з керівниками Золотоніської районної ради, райдержадміністрації на тему: “Захист прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”.
Учасники зустрічі домовилися об’єднати зусилля для розвитку первинної та вторинної правової допомоги в Золотоніському районі та посилити інформаційну кампанію про права цієї категорії громадян.