назад

Правила дорожнього руху: права та обов’язки пішоходів

gol

Актуальним питанням правил дорожнього руху, яке викликає значний інтерес у громадян, є правовий статус пішоходів, а саме весь спектр їхніх прав та обов’язків, які вони мають, перебуваючи на дорозі.

Детальніше з цього питання консультують фахівці Рівненського місцевого центру з надання БВПД.

Основними нормативно-правовими актами, які регулюють такі правовідносини є Закон України «Про дорожній рух» та Правила дорожнього руху, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року № 1306 зі змінами та доповненнями.

Згідно з правилами дорожнього руху, пішоходом вважається особа, яка бере участь у дорожньому русі поза транспортними засобами і не виконує на дорозі будь-якої роботи.

До пішоходів прирівнюються також особи, які рухаються в інвалідних колясках без двигуна, ведуть велосипед, мопед, мотоцикл, везуть санки, візок, дитячу чи інвалідну коляску.

Розділ IV, а саме пункт 4.1 Правил дорожнього руху (далі – ПДР) чітко регламентує, які саме обов’язки покладені на пішоходів. Так, пішоходи повинні рухатися по тротуарах чи пішохідних доріжках, тримаючись правого боку. Якщо вони відсутні або пересуватися ними неможливо, пішоходи можуть рухатися велосипедними доріжками, тримаючись правого боку і не ускладнюючи рух на велосипедах, або в один ряд узбіччям, тримаючись якомога правіше, а у разі його відсутності або неможливості рухатися ним –краєм проїзної частини назустріч руху транспортних засобів. При цьому треба бути обережним і не заважати іншим учасникам дорожнього руху (абзац другий пункту 4.1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 111 від 11.02.2013).

Пішоходи, які несуть громіздкі предмети або пересуваються в інвалідних колясках без двигуна, ведуть мотоцикл, велосипед чи мопед, везуть санки, візок тощо, можуть рухатися краєм проїзної частини в один ряд, якщо їх рух тротуарами, пішохідними чи велосипедними доріжками або узбіччями створює перешкоди для інших учасників руху (пункт 4.2 ПДР).

За межами населених пунктів пішоходи, які рухаються узбіччям чи краєм проїзної частини, повинні йти назустріч руху транспортних засобів. Особи, які рухаються узбіччям чи краєм проїзної частини в інвалідних колясках без двигуна, ведуть мотоцикл, мопед або велосипед, повинні пересуватися в напрямку руху транспортних засобів (пункт 4.3 ПДР).

Пішоходи повинні переходити проїзну частину через пішохідні переходи, зокрема підземні та надземні, а у разі їх відсутності – на перехрестях лініями тротуарів або узбіч (пункт 4.7 ПДР).


Якщо в зоні видимості немає переходу або перехрестя, а на дорозі не більше трьох смуг руху для обох його напрямків, дозволяється переходити її під прямим кутом до краю проїзної частини в місцях, де дорогу добре видно в обидва боки, і лише після того, як пішохід упевниться у відсутності небезпеки (пункт 4.8 ПДР).


У місцях, де рух регулюється, пішоходи повинні керуватися сигналами регулювальника або світлофора. У таких місцях пішоходи, які не встигли закінчити перехід проїзної частини дороги одного напрямку, повинні перебувати на острівці безпеки або лінії, що розділяє транспортні потоки протилежних напрямків, а у разі їх відсутності – на середині проїзної частини. Вони можуть продовжити перехід лише тоді, коли це буде дозволено відповідним сигналом світлофора чи регулювальника та коли переконаються в безпеці подальшого руху (пункт 4.9 ПДР).


Перед виходом на проїзну частину з-за транспортних засобів, що стоять, та будь-яких об’єктів, що обмежують оглядовість, пішоходи повинні впевнитись у відсутності транспортних засобів, що наближаються (пункт 4.10 ПДР).


Чекати транспортний засіб пішоходи повинні на тротуарах, посадкових майданчиках, а якщо вони відсутні – на узбіччі, не створюючи перешкод для дорожнього руху (пункт 4.11 ПДР).


На трамвайних зупинках, не обладнаних посадковими майданчиками, пішоходам дозволяється виходити на проїзну частину лише з боку дверей і тільки після зупинки трамвая. Після висадки з трамвая необхідно залишити проїзну частину не затримуючись (пункт 4.12 ПДР).


У разі наближення транспортного засобу з увімкненим проблисковим маячком червоного та (або) синього кольору і (або) спеціальним звуковим сигналом пішоходи повинні утриматися від переходу проїзної частини або негайно залишити її (пункт 4.13 ПДР).


1

Як свідчать Правила дорожнього руху, законодавець досить чітко визначив порядок перебування, руху і місцезнаходження пішоходів на проїзній частині та встановив відповідальність у разі порушення встановлених норм пішоходом, яка визначена у Кодексі України про адміністративні правопорушення.

Так, згідно зі ст.127 КупАП, порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин (непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху) тягнуть за собою попередження або накладення штрафу розміром три неоподатковувані мінімуми доходів громадян.

Ті самі порушення, вчинені пішоходами, які перебувають у стані сп’яніння, тягнуть за собою накладення штрафу розміром вісім неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Порушення, передбачені частиною першою або другою цієї статті, що спричинили створення аварійної обстановки, тягнуть за собою накладення штрафу розміром десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи терміном від двадцяти до сорока годин.

Особливої уваги заслуговує п.4.4 Правил дорожнього руху, а саме рух проїзною частиною у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості. Згідно з цим пунктом, у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху. Тому основне правило при виборі одягу пішохода для руху у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості – бути видимим на дорозі, виділивши себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи. Від цього буде залежати безпека пішохода, його здоров’я, а може навіть і життя.

Коротко зупинимося на питанні, щодо пересування пішоходів у групах. Згідно з правилами дорожнього руху, пішоходи повинні пересуватися проїзною частиною групами не більше чотирьох осіб в ряду за умови, що колона не займає більше половини ширини проїзної частини одного напрямку руху. Попереду і позаду колони на відстані 10-15 м з лівого боку повинні бути супровідники з червоними прапорцями, а у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості – із засвіченими ліхтарями: спереду – білого кольору, позаду – червоного.

Так, пішоходам дозволяється рухатися проїзною частиною, на відміну від руху організованих груп дітей, чий рух дозволяється лише тротуарами і пішохідними доріжками, а коли їх немає –узбіччям дороги у напрямку руху транспортних засобів колоною. При цьому лише у світлу пору доби та в супроводі дорослих.

Отже, варто зазначити, що пішоходам категорично забороняється виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху, раптово виходити, вибігати на проїзну частину, зокрема, на пішохідний перехід, допускати самостійний, без нагляду дорослих, вихід дітей дошкільного віку на проїзну частину, переходити проїзну частину поза пішохідним переходом, якщо є розділювальна смуга або дорога має чотири і більше смуг для руху в обох напрямках, а також у місцях, де встановлене огородження, затримуватися і зупинятися на проїзній частині, якщо це не пов’язано із забезпеченням безпеки дорожнього руху, рухатися по автомагістралі чи дорозі для автомобілів, за винятком пішохідних доріжок, місць стоянки і відпочинку.

При цьому пішоходу надані певні права щодо переваги під час переходу проїзної частини позначеними нерегульованими пішохідними переходами, регульованими переходами за наявності на те відповідного сигналу регулювальника чи світлофора, а також право вимагати від органів виконавчої влади, власників автомобільних доріг, вулиць і залізничних переїздів створення умов для забезпечення безпеки дорожнього руху.

Підсумовуючи усе, варто наголосити, що від дотримання правил дорожнього руху буде залежати ваше життя і здоров’я, а також життя і здоров’я інших учасників дорожнього руху!

Довідково. Рівненський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7, тел. (0362) 26-08-40, 097-313-20-44. Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).

Гощанське бюро правової допомоги: смт. Гоща, вул. Незалежності, 20, тел. (03650) 21-650.

Дубенське бюро правової допомоги: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, тел. (0365) 62-10-08.

Здолбунівське бюро правової допомоги: м. Здолбунів, вул. Пушкіна, 44, тел. (03652) 20-808.

Корецьке бюро правової допомоги: м. Корець, вул. Київська, 37, тел. (03651) 20-108.

Костопільське бюро правової допомоги: м. Костопіль, вул. Сарненська, 24а, тел. (03657) 21-113.

Млинівське бюро правової допомоги: смт Млинів, вул. Поліщука, 18, (поруч з центром зайнятості). Тел.: (03659) 6-50-75, (068) 371-11-42, (099) 168-51-93.

Острозьке бюро правової допомоги: м. Острог, вул. Незалежності, 9, тел. (03654) 22-040.

Радивилівське бюро правової допомоги: м. Радивилів, вул. Кременецька, 52. Тел.: (03633) 4-13-44, (068) 371-16-69, (099) 138-47-05.

Рівненське бюро правової допомоги: м. Рівне, вул. Соборна, 195, (0362) 68-40-05.