назад

Представлено результати виконання рекомендацій міжнародних експертів щодо управління ризиками в системі БПД

1 2015091812182018 вересня, у приміщенні Національної академії внутрішніх справ відбувся семінар «Методологічні та практичні аспекти розвитку внутрішнього аудиту та внутрішнього контролю», участь у якому взяв директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський.

Нагадаємо, упродовж листопада-грудня 2014 року система безоплатної правової допомоги пройшла незалежний аудит за участі міжнародних аудиторів у рамках проекту, реалізованого Національною академією фінансів та економіки Міністерства фінансів Королівства Нідерланди спільно з Державною фінансовою інспекцією України.  Проект мав на меті провести аналіз та оцінку системи фінансового управління та контролю в процесі надання безоплатної правової допомоги. Експертами були ідентифіковані ризики функціонування системи БПД, вироблено рекомендації щодо їх зменшення.

Модель управління ризиками системи БПД була високо оцінена та рекомендована до застосування в системі органів державної влади.

Впродовж лютого – травня 2015 року у розвиток співпраці відбувся другий етап проекту, спрямований на  проведення аналізу та оцінки фінансового управління і контролю в процесі запровадження трирівненої моделі управління в системі надання безоплатної правової допомоги, а також – ідентифікацію та оцінку ризиків, що виникають у процесі розбудови такої моделі. Експертами було вироблено рекомендації, а також здійснено переоцінку ризиків, ідентифікованих на попередній стадії, з урахуванням інституційної розбудови системи. У звіті проекту, зокрема, зазначено:

«Загалом заходи, які проводяться з метою розвитку системи БВПД та запровадження
з 1 липня 2015 року діяльності місцевих центрів, є послідовними та комплексними,
і спрямовані на організацію надання безоплатної вторинної правової допомоги всім категоріям осіб, які мають право на таку допомогу.
…надати повну оцінку оновленій трирівневій системі БВПД щодо ефективності, якості та доступності БВПД можна буде лише після певного періоду часу та практичного застосування прийнятих нормативно-правових актів у цій сфері.»

У своїй доповіді директор Координаційного центру розповів про результати практичного впровадження рекомендацій, підготовлених в ході пілотних проектів із побудови системи внутрішнього контролю у Координаційному центрі з надання правової допомоги.

Переглянути презентацію директора Координаційного центру

«Ми намагаємося побудувати державну установу нового зразка, відкритою до людей. Функція внутрішнього аудиту і внутрішнього контролю є невід’ємною частиною управлінської діяльності і без неї керівник просто не може бути успішним, а державна установа, як і будь-яка організація – не може бути ефективною», – переконаний Андрій Вишневський.

2 20150918121820

Коментуючи презентацію Андрія Вишневського начальник Управління гармонізації державного внутрішнього фінансового контролю Держфінінспекції Сергій Чорнуцький (який був учасником робочої групи, що забезпечувала реалізацію пілотного проекту) зазначив: «Справді бажаю вам реалізуватися у прагненні побудови установи нового зразка, для цього сьогодні у вас є всі передумови».


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter