назад

Представник Офісу Ради Європи в Україні завітав до Регіонального центру з надання БВПД

image16 березня Регіональний центр з надання БВПД у Херсонській області відвідав координатор з питань взаємодії з національними інституціями Офісу Ради Європи в Україні Сергій Марущенко, який зустрівся з директоркою Мариною Єлисєєвою та керівниками відділів – Оленою Іпатенко, Максимом Магдою та Ларисою Аболончиковою.

Під час робочої зустрічі Сергій Марущенко розказав про перспективи співпраці Ради Європи з системою безоплатної правової допомоги, про Проект Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень», який впроваджується в межах Плану дій Ради Європи для України на 2018 – 2021 роки.

Відвідування Херсонщини, де проживає понад 13 тисяч внутрішньо переміщених осіб, та спілкування з працівниками Регіонального центру з надання БВПД дозволило гостю з´ясувати, як інтегруються ВПО в місцеві громади, чи мають вони доступ до правосуддя, зокрема, до безоплатної правової допомоги, чи ефективна взаємодія між державними установами і громадськими організаціями, які опікуються проблемами ВПО, і як впливає на покращення системи захисту прав людини таке співробітництво.

image2Марина Єлисєєва розповіла про налагодження комунікації як з самими ВПО, так і з громадськими організаціями «КримSOS» та «Десяте квітня», а також з Міським гуманітарним центром по роботі з внутрішньо переміщеними особами, кримськотатарським центром «Куреш», Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим.

Говорячи про доступ ВПО до правосуддя, Марина Єлисєєва пояснила: «Крім первинної правової допомоги, внутрішньо переміщені особи є суб´єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто складення процесуальних документів, представництво у суді, захист адвоката. На базі нашого центру проводяться правопросвітницькі заходи, тренінги й семінари для ВПО, останній з яких, наприклад, стосувався виборчих прав, адже можливість реалізації виборчих прав є важливим елементом успішної інтеграції ВПО в місцеві громади».

image3Робоча зустріч стала гарною нагодою для обміну інформацією та надала можливість обговорити проблемні питання.

Разом з тим Сергій Марущенко вручив Марині Ігорівні буклети та посібники з актуальних питань ВПО, розроблені фахівцями Офісу Ради Європи, а сьогодні ми отримали пам´ятки «Як внутрішньо переміщеній особі проголосувати на виборах Президента України?», які вже завтра будуть передані місцевим центрам та бюро правової допомоги для поширення на місцях.image4