назад

Представники безоплатної правової допомоги провели уроки «Я МАЮ ПРАВО!» в школах Одеської області

Протягом першого навчального тижня фахівці системи безоплатної правової допомоги Одеської області проводили уроки «Я маю право!» для учнів загальноосвітніх шкіл.

Під час занять діти в інтерактивній формі, за допомогою ігор та практичних вправ вивчали власні права та можливості захисту у разі їх порушення.

Під час уроків школярів ознайомлювали з основними тезами Конвенції ООН про права дитини, ратифікованої нашою державою, та з найголовнішими правами, гарантованими дітям. Діти дізналися про те, що Конвенція ООН про права дитини була прийнята 30 років тому і що вона містить 40 прав дитини.

Правники розповідали дітям не лише про їх права, але й звернули увагу на правила поведінки у суспільстві, щоб діти своїми діями не порушували права інших людей.

Завдяки цим урокам у дітей поступово формується розуміння своїх прав і правил поведінки:

діти мають право на відпочинок і розваги, але вони мають організовувати свій вільний час так, щоб це приносило користь і не заважало відпочивати іншим;

діти мають право на захист від примусової праці, проте не звільняються від обов’язку виконувати усі види самообслуговування й роботи, яка не є небезпечною для здоров’я;

маючи право на захист від образи та приниження, діти повинні пам’ятати, що не можна ображати та принижувати інших.

Школярі з цікавістю заповнювали карту «Права дитини» та прикрашали назвами своїх прав і правил поведінки «Правове дерево».
Фахівці системи БПД також розповіли школярам, як отримати юридичну допомогу в центрах безоплатної вторинної правової допомоги та за номером Національної дитячої «гарячої лінії» 116-111.