назад

Представники данської делегації відвідали з робочим візитом Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області

danska delegaciya 2


16 вересня 2016 року в Одесі відбулася робоча зустріч представників Регіонального центру з надання БВПД з данською делегацією до Парламентської Асамблеї Ради Європи. У центрі уваги візиту данської делегації в Україну – реформи,  які  підтримує Рада Європи в Україні, такі як реформа судової системи, в тому числі продовження процесу повторного призначення суддів за справедливими процедурами; раціоналізація судової системи; система безоплатної правової допомог и та реалізація проекту, що стосуєтьсявнесення змін до Конституції України (щодо справедливості).

Від данської сторони у зустрічі взяли  участь:

     – Майкл Естрап Дженсен, Голова данської делегації до Парламентської Асамблеї Ради Європи.

     – Могенс Дженсен, заступник Голови данської делегації до Парламентської Асамблеї Ради Європи. 

     – Крістіан Ленгбелле, член данської делегації до Парламентської Асамблеї Ради Європи.

     – Христина Егелунд, член данської делегації до Парламентської Асамблеї Ради Європи. 

     – Улла Сендбек, член данської делегації до Парламентської Асамблеї Ради Європи.

     – Кеннес Фінсен, старший виконавчий фахівець «Mette Vestergaard», Радник.

     – Енн Тофт Соренсен, заступник Директора Місії, Посольство Данії в Україні

     – Василь Заліщук, консульський співробітник, Посольство Данії в Україні

Учасники зустрічі від української сторони:

     – Світлана Клішина, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області;

     – Юлія Лісова, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області (далі – БВПД);

     – Ірина Бондаренко, директор Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

danska delegaciya 2 

 danska delegaciya 6

На початку зустрічі Світлана Клішина та Юлія Лісова висловили вдячність європейським партнерам та зокрема Уряду Данії за підтримку української системи  системи безоплатної  правової допомоги.

Керівник Регіонального центру Світлана Клішина представила учасникам делегації місію, бачення та цінності системи безоплатної правової допомоги, розповіла про розвиток системи в Одеській області та, зокрема, відкриття 25 бюро правової допомоги цьогоріч. Представників делегації цікавив рівень довіри громадян до правової допомоги, яку надають центри.

Як повідомила Світлана Клішина,

 «кількість клієнтів місцевих центрів з надання БВПД – отже, й довіра громадян до них – постійно росте. Так,  у 2015 році за правовою допомогою у цивільних та адміністративних справах до них звернулося 2054 громадян, з них 1732 особи отримали правові консультації. У 2016 році  кількість звернень зросла до 7601 громадян, з них 6654 осіб було проконсультовано. При цьому адвокатам у попередній період видано 653 доручень, у цьому році – 1527 доручень про призначення захисника.

Щодо захисту клієнтів у кримінальних провадженнях в Одеській області, за три роки роботи Регіонального центру завдяки професіональній діяльності адвокатів, яку надають безоплатну правову допомогу, було винесено 17 виправдувальних вироків, 63 проваджень було закрито за відсутністю доказів або складу злочину, у 73 випадку відмовлено у задоволенні клопотання прокурора про тримання під вартою як виду запобіжного заходу, 952 осіб звільнено від відбування покарання з випробувальним строком, 1054 випадків призначення мінімального покарання та 268 проваджень з покаранням меншим, ніж передбачено законом».

danska delegaciya 5  

 

danska delegaciya 4

Представники данської делегації у процесі обговорення ставили питання щодо якості послуг центрів безоплатної правової допомоги та майбутніх бюро правової допомоги. Світлана Клішина  пояснила, що контроль якості – один з пріоритетних напрямків роботи системи безоплатної правової допомоги. «…В центрі створені спеціальні відділи якості правової допомоги, де працюють менеджери з якості. Вони систематично присутні в судових засіданнях, де адвокати працюють з нашими клієнтами», – зазначила вона.

Юлія Лісова, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД, розповіла учасникам зустрічі про регулярне проведення тренінгів задля підвищення кваліфікації адвокатів, що співпрацюють з Регіональним центром. Зазначені навчальні заходи, які організовуються Координаційним центром з надання правової допомоги та регіональними центрами правової допомоги спільно з партнерами, проводяться одночасно у всіх регіонах адвокатами-тренерами за визначеною тематикою. Одним з основних донорів, які підтримують професійне навчання адвокатів системи безоплатної правової допомоги, є Рада Європи, та, зокрема, проект, спрямований на підтримку реформи кримінальної юстиції. Саме за їх допомоги була запроваджена система дворівнена система каскадних тренінгів. За підсумками участі у каскадних тренінгах учасники, що прослухали повну програму, отримують сертифікати про підвищення кваліфікації.

Також представники данської делегації відвідали Другий місцевий центр з надання БВПД, щоб безпосередньо ознайомитися із процедурою надання БВПД у цивільних та адміністративних справах.  Його директор Ірина Бондаренко розповіла про роботу центру, категорії клієнтів місцевого центру, порядок прийому громадян у фронт-офісі та показала кімнату для конфіденційних побачень адвокатів із клієнтами. Окрім того, вона висвітлила успішні практики адвокатів, які співпрацюють з Другим одеським місцевим центром, та надавали допомогу його клієнтам для відновлення їх прав.

 

danska delegaciya 3