назад

Які питання найчастіше турбують ВПО: прес-клуб для журналістів на Дніпропетровщині

28 вересня 2022 року  гостями  Центру журналістської солідарності при Дніпропетровській обласній організації Національної Спілки журналістів України  стали представники системи БПД області, які розповіли журналістам зокрема про те, хто може отримати безоплатну правову допомогу з різноманітних юридичних проблем, які  саме питання найчастіше  виникають у  тих, хто має статус внутрішньо переміщених осіб, які послуги надають Місцеві центри з надання БВПД  та бюро у регіоні та у яких містах вони представлені.

Також гостями цього засідання прес-клубу, крім представників місцевих ЗМІ, були й журналісти з тимчасово окупованих територій, що знайшли на Дніпрорпетровщині прихисток та нову роботу. Саме у них і виникло найбільше запитань до начальника відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області Сергія Соколова, його заступниці Наталії Руссу, головної  юристки відділу забезпечення якості правової допомоги цього ж центру з Анастасії Безсажної та  головної фахівчині зі зв’язків із громадськістю та пресою Кам’янського місцевого центру з надання БВПД Марії Ростової.

За правовими питаннями, що ставили журналісти-переселенці представникам системи БПД – реальні ситуації реальних людей. І більшість з них змогли нарешті отримати такі важливі для себе відповіді лише від наших гостей-юристів, – зазначає координаторка Центру журналістської солідарності при Дніпропетровській обласній організації НСЖУ Наталя Назарова. – Вразила їх широка обізнаність, зокрема у всьому, що стосується юридичних аспектів ВПО. Ця зустріч у нашому прес-клубі виявилася дуже цікавою та корисною. І впевнена – не останньою.

Дніпропетровщина за сім місяців повномасштабного вторгнення россії в Україну  прихистила понад 300 тисяч внутрішньо переміщених осіб. І весь цей час  фахівці системи безоплатної правової допомоги у Дніпропетровській області надають переселенцям юридичні послуги, консультації, поради, супроводжують їх справи у суді, органах влади та місцевого самоврядування. Послуги від системи БПД у нас в області отримали 4 146 осіб, що мають довідку ВПО, 314 з них – вторинну правову допомогу, 141 – послуги адвокатів.

Зустріч у прес клубі дозволила поспілкуватися з журналістами і розповісти про те, з якими правовими запитами здебільшого звертаються до системи безоплатної правової допомоги на Дніпропетровщині внутрішньо переміщені особи. Поінформовані засоби масової інформації – поінформоване суспільство, – зазначає начальник відділу комунікацій та правопросітництва Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області Сергій Соколов.