назад

Система БПД та Карітас Суми на захисті прав ВПО

За шість місяців повномасштабного вторгнення рф в Україну кількість внутрішньо переміщених осіб знову зросла і становить 6,9 млн. осіб. Майже половина внутрішньо переміщених осіб (44%) працездатного віку наразі не отримують доходу*, що відобразилось в усіх сферах життя. Зокрема, одна із топ-5 категорій клієнтів, які звертаються до системи БПД Сумщини – це  внутрішньо переміщені особи.

У рамках цієї проблематики  на базі Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області керівниця Регіонального центру Олена Демченко провела зустріч із призиденткою Міжнародний БФ «КАРІТАС УКРАЇНА» Тетяною Ставничі та директором БО ПБФ «КАРІТАС СУМИ» Олександром Дядею.

БО ПБФ «КАРІТАС СУМИ» надає гуманітарну допомогу внутрішньо переміщеним особам, особам, які постраждали від бойових дій  та проживають в громадах, що входять до переліку таких, де тривають бойові дії. Окрім вище згаданого працюють для дітей ВПО від 7 до 14 років гуртки дозвілля та арт-терапії для дітей та дорослих.

«Підписання Меморандуму є одним із перших кроків нашої спільної роботи з БО «КАРІТАС СУМИ». Представники фонду виїжджатимуть до населених пунктів, а система БПД Сумщини отримає змогу забезпечити безперешкодний доступ до  безоплатної правової допомоги цих громадян у віддалених куточках наших громад. Окрім того, на найближчий тиждень нами запланована робоча зустріч із узгодження плану спільних заходів. Ми налаштовані на активну співпрацю в цьому напрямі», – наголосила директорка Регіонального центру з надання БПВД у Сумській області під час зустрічі.

З початком збройного агресії рф чимало благодійних фондів та міжнародних гуманітарних організацій надає допомогу мешканцям, постраждалим від бойових дій територіальних громад та таким, що входять до переліку, де тривають бойові дії.

 «Милосердя — це любов у дії. Це — наша віра, виражена у вчинках. Карітас є чимось, що кожен із нас потребує у своєму серці, зокрема для духовного зросту, розвитку особистого та спільнотного», — зауважила президентка Міжнародний БФ «КАРІТАС УКРАЇНИ».

Меморандум про співпрацю між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області та Благодійною організацією Парафіяльний благодійний фонд «КАРІТАС СУМИ» дає можливість:

  • провадити фахівцями системи БПД Сумщини та спеціалістами Благодійної організації Парафіяльний благодійний фонд «КАРІТАС СУМИ» консультаційну, експертну, організаційну, адвокаційну, фасилітативну підтримку та координаційний супровід представників громади;
  • сприяти ефективному діалогу між представниками різних стейкхолдерів та бенефіціарів на рівні територіальної громади на шляху реалізації цілей та завдань по її відновленню та розвитку.

 «Сприяння обміну досвідом у реалізації стратегій розвитку територіальних громад на принципах соціального партнерства та взаємодії на рівні громади – це один із напрямів Меморандум. Наші очікування щодо співпраці направлені на категорію внутрішньо перемішених осіб та дітей ВПО, так як  кількість осіб, які перемістилися із тимчасово окупованих території та зони активних дій, як це  не прикро визнавати, лише збільшується останнім часом**», – зазначив директори БО ПБФ «КАРІТАС СУМИ» Олександр  Дядя.

Зустріч пройшла за участі координаторки проєктів БО ПБФ «КАРІТАС СУМИ» Ніни  Чернявської. Цього дня було не лише підписання  самого Меморандуму. Представники благодійного фонду домовились щодо подальшої організації співпраці.

Довідково: * https://ua.interfax.com.ua/news/general/856074.html

**За даними останнього дослідження Міжнародної організації з міграції (МОМ), «більшість із понад 300 тисяч нових переміщень, починаючи з липня, відбулася на півдні та сході країни».