назад

Пресконференція з приводу відкриття Луцького Місцевого центру

IMG 1045

 

 30 червня 2015 року у місті Луцьку відбулась пресконференція «Безоплатна правова допомога – захист індивідуальних прав», організована директором Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

ПРОГРАМА ПРЕСКОНФЕРЕНЦІЇ

Відкрив прес-конференцію Руденко Ростислав Євтухович – директор Регіонального центру надання безоплатної вторинної допомоги у Волинській області, який розповів про позитивну динаміку напрацювань центру, який працює із 01 січня 2013 року та протягом 2-х з половиною років забезпечує надання такої допомоги громадянам у кримінальному процесі – кожному затриманому, а також засудженим та підозрюваним, обвинуваченим особам, у кримінальних провадженнях щодо яких участь захисника є обов’язковою згідно норм КПК. Розповів також про організацію роботи інших центрів у районах Волині, зокрема, окрім Луцького відкрито ще 2 центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги – у Володимир-Волинському та Ковелі.

       IMG 1042 Як зазначила директор Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Черьомуха, є вірогідність, що не всі громадяни, які звернуться до центру, потребуватимуть саме безоплатної вторинної, а по суті, адвокатської правової допомоги задля представництва своїх інтересів у судах. Певна частина осіб потребуватиме надання правових консультацій та роз’яснень, які центр відповідно до покладених на нього завдань не надаватиме. Таку функцію надають інші спеціалізовані установи в регіонах. Для цього центри будуть налагоджувати мережеву співпрацю із усіма організаціями, які надають допомогу людям щодо захисту їхніх прав.

         Активну участь у обговоренні проблем та особливостей надання безоплатної правової допомоги громадянам із позиції адвокатського самоврядування взяла Голова Ради адвокатів Волинської області Галина Руденко, зокрема відмітила окремі проблемні питання, щодо адвокатської таємниці, системи оплати праці адвокатам, що надають безоплатну вторинну правову допомогу, процедуру відбору адвокатів тощо. Запропонувала можливі напрямки та шляхи консолідації зусиль, для визначення найбільш проблемних питань, досягнення позитивного результату у їх вирішенні та вдосконаленні системи в загальному.

         IMG 1039Після вищезазначених виступів відбулось активне обговорення проблем та напрямків взаємодії надання безоплатної вторинної правової допомоги між Луцьким місцевим центром БВПД та органами Місцевого самоврядування, зокрема головою Луцької районної державної адміністрації Ігорем Ярмольським, головою Луцької районної ради Олексієм Гвоздецьким та головою Ківерцівської районної ради Андрієм Киричуком.

         Присутні були також представники громадськості, зокрема ГО «П’ята влада», які виявили неабияку зацікавленість з питань надання безоплатної правової допомоги населенню та питань її практичної реалізації.