назад

Про актуальні зміни у законодавстві дізналися особи, що перебувають на обліку у Ніжинському міськрайонному центрі зайнятості

27267175 1841827655859928 1369799422 o23 січня 2018 року з метою проведення правопросвітницьких заходів, спрямованих на запобігання безробіттю, працівники Ніжинського місцевого центру з надання БВПД провели семінар для осіб, що перебувають на обліку Ніжинському міськрайонному центрі зайнятості, а також надали їм юридичні консультації.

Під час семінару Олександр Старчак (начальник відділу правової інформації та консультацій) та Олена Іванова ( начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД) розповіли присутнім про зміни до чинного законодавства щодо розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Роз’яснили присутнім,як отримати адвоката за рахунок держави, навели приклади позитивних практик, а також моделювали ситуації, детипові життєві проблеми вимагали правового вирішення.

Окрім того, у приміщенні центру зайнятості був здійснений прийом громадян, у ході якого за отриманням консультації звернулася жінка, яку цікавило питання збільшення розміру аліментів на утримання дитини. Олександр Старчак пояснив, що з урахуванням останніх законодавчих змін мінімальний розмір аліментів збільшено. Відтепер суд не може визначити на дитину розмір аліментів менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (до цього було 30%). Ініціювати питання зміни розміру аліментів може як платник, так і одержувач аліментів. Підставою для зміни розміру аліментів можуть бути такі обставини:

1. зміна матеріального стану платника або одержувача аліментів (наприклад, перехід на іншу більш оплачувану роботу або звільнення з роботи, втрата стабільного джерела доходів);
2. зміна сімейного стану платника або одержувача аліментів (наприклад, одруження вдруге, народження дитини у новому шлюбі);
3. інші випадки, передбачені Сімейним кодексом України.27265274 1841827685859925 335145715 o

Автоматична зміна розміру аліментів не можлива, так як утримання із заробітної плати здійснюється виключно на підставі заяви та у розмірі, що визначений у виконавчому листі. Роботодавець не має прямих повноважень щодо зміни розміру аліментів. Отже, для збільшення розміру виплати на належне утримання дитини слід подати відповідного позов до платника аліментів та звернутися до суду.

По завершенню заходу учасники семінару отримали інформаційні матеріли “Я маю Право!” та тематичні буклети системи БПД із зазначенням контактних телефонів та адресою розміщення Ніжинського місцевого центру з надання БВПД.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.