назад

Про медіацію та відновне правосуддя розповіли жителям Одещини

Конфлікт може виникнути навіть між близькими людьми. Найпростіше та найшвидше вирішити його шляхом переговорів. Медіація – це також вид переговорів.

Як за допомогою медіації вирішити спір, розв’язати конфлікт та зберегти стосунки, а також, що таке відновне правосуддя та як воно працює дізналися жителі Роздільнянського району під час лекції з директоркою Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД, сертифікованою медіаторкою Тетяною Кулішовою та фахівчинею зі зв’язків з громадськістю та пресою Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Тетяною Власюк.

Директорка місцевого центру пояснила присутнім, що медіація – це процес ведення переговорів між сторонами конфлікту за допомогою нейтрального та незалежного посередника – медіатора, який допомагає сторонам самостійно знайти взаємовигідне рішення.

Процес медіації – це переговорний процес, який проводить спеціально навчений, підготовлений спеціаліст – медіатор. Він є незалежним, неупередженим та не заінтересованим в предметі спору і в результатах домовленостей. Тобто він не оцінює факти чи вчинки, не засуджує, не дає порад, не приймає рішень і навіть не пропонує варіанти, не є представником сторони.

Медіатор дає можливість почути потреби один одного, знайти варіанти рішень, допомагає відновлювати взаєморозуміння, налагодити мирну комунікацію, адаптуватися до змін. Проте варто пам’ятати, що медіація це не терапія! Адже основними цілями сімейної терапії є оцінка, моніторинг, керівництво та психологічне лікування будь-якої проблеми чи клінічної симптоматики, яку представляє сім’я в цілому. На відміну від психотерапії, сімейна медіація зосереджена не на психологічному лікуванні, а на управлінні та вирішенні конкретних і чітко визначених конфліктів»,- наголошує директорка центру.

Далі фахівчиня регіонального центру Тетяна Власюк розповіла про ефективний спосіб альтернативного врегулювання спорів під час кримінального провадження, сторонами якого є неповнолітні, які вперше вчинили кримінальний проступок або нетяжкий злочин, а також потерпілі – фізичні та юридичні особи. Медіація під час таких кримінальних проваджень застосовується відповідно до Порядку реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» (далі-Програма).

Відновне правосуддя – це підхід, який дає можливість неповнолітній особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, пройти ресоціалізацію, сформувати свідому законослухняну поведінку та не допускати повторних правопорушень, адже за статистикою 70 % неповнолітніх, які потрапили за грати на строк більше одного року, потрапляють у в’язницю повторно.

Суть Програми полягає у тому, щоб надати можливість створити простір для конструктивного діалогу особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, та потерпілого. Для цього залучаються медіатори – люди, які пройшли конкурсний відбір та включені до Реєстру медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На разі у межах Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, проводитимуть медіатори, статус яких може належати до будь-якої професії – адвоката, психолога, педагога і т.д.

Медіатор допомагає налагодити діалог за участі неповнолітніх, їх батьків або опікунів та потерпілої сторони у процедурі медіації та укласти угоду, яка б задовольнила обидві сторони.

Для потерпілого це можливість висловити свої потреби та відчуття, у зв’язку з ситуацією, яка склалася, прийняти щире каяття особи та отримати відшкодування шкоди у спосіб, який буде його задовільняти, а дитині – усвідомити вичинене правопорушення, понести щире каяття, яке прийме потерпілий. Сторони, можуть домовитись про спосіб відшкодування збитків, який задовольнить потерпілу сторону. З метою запобігання вчиненню неповнолітнім повторних кримінальних правопорушень, у межах Програми обираються заходи ресоціалізації та розвитку дитини. Тобто неповнолітній отримує шанс «переписати» своє життя за позитивним сценарієм, стати корисним членом суспільства»,- розповідає фахівчиня.

Медіаційні угоди щодо участі у Програмі довели, що така процедура має безперечні переваги над каральним правосуддям.

Довідково. Медіатор, якого включено до Реєстру, зможе укласти з центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги договір про наданя послуг з медіації, проведення якої забезпечують центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги у межах Порядку реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», затвердженого наказом Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України від 21.01.2019 № 172/5/10, після підтвердження спеціалізації медіатора для надання послуг з медіації, проведення якої забезпечують центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.