назад
07.03.23

Про небезпеку субкультур та її загрозу для підлітків говорили зі школярами на Полтавщині

Багатьох в нашій країні, особливо батьків дітей підліткового віку, турбує поява нової субкультури ПВК «Редан». ПВК «Редан» – це агресивна молодіжна субкультура, яка займається масовими бійками. На думку поліцейських, даний рух зародився в російській федерації, де підлітки влаштовували бійки в торгових центрах.  Даний рух сягає корінням японського аніме-серіалу «Hunter x Hunter», у якому є бандитське угрупування під назвою «Геней Рьодан», символами якого були павук і цифра. Підлітки вважають себе неформалами та носять чорний одяг із зображенням павуків і використовують специфічний сленг та називають себе «павучками» і виступають проти футбольних фанатів, мігрантів і темношкірих осіб. Метою членів угрупування ПВК «Редан» є об’єднання у великі групи з для влаштовування масових бійок з національними меншинами або представниками інших субкультур.

Тому, з метою здійснення роз’яснювально-профілактичної роботи серед учнівської молоді, недопущення випадків порушення громадського порядку неповнолітніми та участі в проросійських неформальних течіях  фахівчиня Карлівського бюро правової допомоги Сніжана Вітюгіна провела захід на тему «Субкультура ПВК «Редан» в Україні: що відомо про неї та яку загрозу становить для підлітків».

Особливу увагу під час заходу фахівчиня акцентувала на роз’ясненні ч.1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в частині заборони проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів та відповідальність, яка чекає підлітків у випадку порушення даного законодавства.  При цьому роз’яснила, що за такі дії передбачено як адміністративну (для батьків неповнолітніх), так і кримінальну відповідальність, яка наступає із 14-ти років.

Центр протидії дезінформації звертає увагу, що популяризація теми ПВК «Редан» – спланована робота російських спецслужб, метою якої є внутрішня дестабілізація ситуації в Україні. Збір учасників даної субкультуpи вже помітили у Полтаві, Хаpкові, Одесі, Вінниці, Києві, на Закаpпатті, в Івано-Фpанківську, Львові та Дніпpі.