назад

Співпраця з благодійною організацією заради покращання надання правової допомоги ВПО на Дніпропетровщині

28 лютого  між Дніпровським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Благодійною організацією “Благодійний фонд “Глоба 22” був укладений меморандум про співпрацю. Зокрема, це було зроблено й для того, аби охопити послугами системи БПД у м. Дніпро та області якомога більшої кількості переселенців, вирішенням проблем яких і займається її новий партнер за підтримки міжнародної організації ЮНІСЕФ.

Подальший вектор нашої співпраці з БО «БФ «Глоба 22» буде націлений на   досягнення більших результатів з надання  правової допомоги також дітям та представникам інших вразливих категорій населення, які нещодавно постраждали від бойових дій проти нашої держави. Робитимемо ми це й у чотирьох пунктах допомоги, створених цією благодійною організацією, й в офісах бюро Дніпровського місцевого центру з надання БВПД, куди потенційних клієнтів системи спрямовуватимуть наші партнери», – коментує директорка Дніпровського МЦ з надання БВПД Анастасія Юхименко.

Цілі та наміри  їх втілення у життя у обох партнерів є дуже серйозними. Тож,  вже 3 березня  провідний юрист відділу безоплатної правової допомоги Дніпровського МЦ з надання БВПД Павло Довгопол провів для представників благодійного фонду воркшоп, головною темою якого було саме вдосконалення системи спрямування людей, які потребують правової допомоги до офісів системи БПД. Для цього  детальніше зупинилися, зокрема,  на механізмі класифікації осіб, які звертаються до наших партнерів,  відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Обговорювали також спектр  найбільш популярних звернень й потреб осіб, які звертаються по юридичну допомогу.  Виокремили проблему гальмування соціальними службами надання допомоги особам, які її потребують, та обговорили спільні шляхи її вирішення, зокрема оскарженням дій та бездіяльності. Зауважили дуже слушне питання термінів звернення до уповноважених органів розслідування, установ для обстеження, освідування та інше для осіб,  постраждалих від сексуального та домашнього насильства.

Під час воркшопу обговорили також механізм подальшої співпраці. Оскільки, БО «БФ «Глоба 22»» має мобільні групи, які постійно пересуваються громадами Дніпропетровщини, визначили деталі дистанційної взаємодії, засоби короткострокового та довгострокового зв’язку. Розробили електронні засоби ведення обліку звернень осіб, мали змогу пропрацювати за принципом хто/як/коли/чому і так далі. Торкнулися й налагодження обміну даними між партнерами  задля пришвидшення процесів надання первинної допомоги. Зокрема дослідили ефективність розробки дорожніх карт для громадян, аби пришвидшити процес отримання необхідних документів, домовилися про обмін готовими консультаціями за  найбільш розповсюдженими кейсами.

Партнерство з Благодійною організацією «БФ “Глоба 22”» є досить значним досягненням для нашого центру з точки зору ефективності вирішення проблем представників вразливих верств населення із  забезпечення доступом до якісної правової допомоги та юридичного супроводу. З іншого боку  – ця угода є значним показником довіри громадянського суспільства до системи безоплатної правової допомоги», – зазначає провідний юрист відділу безоплатної правової допомоги Дніпровського МЦ з надання БВПД Павло Довгопол.