назад

Про новації у земельному законодавстві в умовах воєнного стану розповідали на Вижниччині

Попри повномасштабне вторгнення росії в Україну, питання земельного характеру залишаються актуальними для громадян. Тому працівники Вижницького місцевого центру безоплатної вторинної правової допомоги проводять як правопросвітницькі заходи, так і виїзні консультації, даючи роз’яснення щодо новел земельного законодавства під час дії воєнного стану.

    Так, законодавство забороняє безоплатну передачу земель державної та комунальної власності у приватну. Орган місцевого самоврядування під час дії воєнного стану не приймає рішення щодо передачі земельних ділянок безоплатно у власність, це зокрема стосується земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування житлового будинку.

Однак, земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності можуть надаватися у користування для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Про це, під час правопросвітницького заходу в Берегометській селищній раді та виїзного консультування у Вашківецькому ЦНАПі розповіли фахівчиня центру – Галина Єрема та юристка Надія Досієвич.

   А про те, чи можна в період воєнного стану отримати дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою на земельну ділянку, яка була надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та хто може звертатися з такою заявою до органу місцевого самоврядування, спілкувалися представники Вижницького місцевого центру з надання БВПД з жителями села Мілієве.

    Відповідаючи на запитання присутніх, юристи розповіли про порядок оформлення спадщини на земельну ділянку-пай, порядок встановлення фактів, що мають юридичне значення. Зокрема факту встановлення родинних відносин, а також факту встановлення належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім’ям, прізвищем, по батькові цієї особи, зазначеним у паспорті.

Також юристи нагадали про порядок отримання безоплатної правової допомоги та контакти системи БПД.

Дізнатися більше про надання безоплатної правової допомоги можна, перейшовши за посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua