назад
05.09.22

Працівники системи безоплатної правової допомоги та прокуратури Полтавщини обговорили шляхи захисту прав дитини у кримінальному процесі

Днями у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області відбулася зустріч представників системи безоплатної правової допомоги, представників органів прокуратури області та Регіонального представництва Уповноваженого Верховної ради з прав людини щодо об’єднання зусиль інституцій задля захисту прав дитини у кримінальному процесі.

Під час зустрічі учасники обговорили особливості правового захисту дітей, які є потерпілими від  воєнних злочинів, інформування про їх права та гарантії, зокрема захист їх прав системою безоплатної правової допомоги. Взаємодія у цьому напрямі з представниками органів прокуратури.

«В умовах воєнного стану збільшується кількість дітей, постраждалих від збройної агресії російської федерації. Враховуючи те, що одним із головних пріоритетів роботи системи безоплатної правової допомоги є захист прав осіб, в тому числі дітей, постає питання інформування законних представників дітей, які є постраждали від воєнних злочинів про можливості системи БПД для їх подальшого захисту» – зазначив під час зустрічі заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко.

Заступниця директора Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Світлана Чернова розповіла про особливості захисту прав дітей у кримінальному процесі, як ця робота налагоджена у Полтавського місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

«Враховуючи те, що одним із принципів роботи органів прокуратури є забезпечення найкращих інтересів дитини та вдосконалення системи правосуддя дружнього до дітей дуже важливо в реалізації цієї діяльності об’єднання зусиль структур, які здійснюють захист прав громадян. Така спільна робота неодмінно має дати позитивний результат – права учасників процесу будуть дотримані» – зазначила начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Полтавської обласної прокуратури Аліна Букало.

Сторони дійшли домовленостей щодо проведення спільної інформаційної роботи щодо інформування учасників процесу щодо можливостей залучення адвокатів на ранніх стадіях кримінального процесу. Так, Регіональним центром буде розроблено відповідну пам’ятку щодо залучення адвокатів у кримінальному процесі задля захисту прав дітей. Представники прокуратури області будуть ознайомлені з даними матеріалами та вони будуть поширені серед окружних прокуратур області. Місцевий центр проведене також відповідну роз’яснювальну роботу серед адвокатів. Представники Регіонального представництва Уповноваженого Верховної ради з прав людини проводитимуть відповідну роз’яснювальну роботу під час моніторингових візитів до державних установ.