назад

Про оплату комунальних послуг під час війни та відповідальність за вчинення злочину під примусом розповіли в Одесі

Юристи системи безоплатної правової допомоги спільно з бібліотекою ім. М.С. Грушевського провели для зацікавлених осіб захід, який стосувався двох дуже різних, але актуальних тем під час воєнного стану: як в умовах воєнного стану оплатити житлово-комунальні послуги та відповідальність за вчинення злочину під безпосереднім впливом фізичного примусу. На заході також був запрошений представник Першого міського телебачення.

Як в умовах воєнного стану оплатити житлово-комунальні послуги

Чи можна на період дії воєнного стану не платити за комунальні послуги? Чи будуть нараховувати пеню та штрафи за несплачену комуналку? Кому можуть відшкодувати витрати на комунальні послуги? На всі ці питання відповіла юристка Одеського бюро правової допомоги Тетяна Дімова.

Воєнний стан не звільняє громадян України від сплати за комунальні послуги, однак неустойка (штраф та пеня), інфляційні нарахування, відсотки річних, не нараховуватимуться. У разі несплати або оплати не в повному обсязі відключати комунальні послуги також не будуть. Така заборона діятиме до припинення чи скасування воєнного стану в Україні. Про це йдеться в Постанові Кабінету Міністрів України від 5 березня 2022 року № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану», – зазначила Тетяна.

Особливу увагу присутніх юристка звернула на питання компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану та надала покрокову інструкцію як отримати таку компенсацію.

Після початку війни мільйони українців змушені були покинути своє житло та їхати туди, де безпечніше. За даними Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців за кордон виїхало більше 6 млн. осіб (станом на 29 травня 2022 року ). Але ще більше українців зі своїми сім’ями намагаються знайти житло на території України, в регіонах, де не ведуться активні бойові дії. Тому Урядом було розроблено Порядок, відповідно до якого власники житла, які безкоштовно прихистили у себе переселенців, зможуть отримати грошову компенсацію», – розповіла юристка.

Компенсацію на оплату житлово-комунальних послуг можуть отримати особи – громадяни України, які досягли 18 років та які є власниками житла, наймачами (орендарями) житла державної або комунальної власності або спадкоємцями, які прийняли спадщину і безоплатно розміщували в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб.

Як отримати компенсацію власнику приміщення за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану:

  1. Зареєструвати своє житло на сайті Прихисток (https://prykhystok.gov.ua/);
  2. Не пізніше наступного дня подати заяву в довільній формі до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, районної в м. Києві держадміністрації, відповідної військової адміністрації за місцем розташування житлового приміщення, у якій зазначається прізвище, ім’я та по батькові кожної з розміщених осіб та додаються копії документів, що посвідчують таких осіб та їх ідентифікаційні коди, свідоцтво про народження дитини.

Крім того, власник подає наступні документи:

  • копії паспорту громадянина України власника житла;
  • копія ІПН (РНОКПП) власника житла;
  • копія документу про право власності на житло;
  • реквізити банківського рахунку.
  • Не пізніше ніж протягом 5-ти днів із дня закінчення звітного місяця подавати заяву на отримання компенсації за формою, встановленою Постановою КМУ №333;

Заява розглядається протягом п’яти робочих днів з дня її отримання. Виплата здійснюється у безготівковій формі за вказаними у заяві банківськими реквізитами до 20-го числа наступного місяця за умови відсутності заборгованості по комуналці власника житла.

Відповідальність за вчинення злочину під безпосереднім впливом фізичного примусу

Через збройну агресію Російської Федерації проти України на тимчасово окупованих територіях держави військовослужбовці країни-агресорки часто застосовують засоби фізичного впливу на громадян України для реалізації власних загарбницьких цілей. У зв’язку з цим, доцільним буде застосування норму статті 40 Кримінального кодексу України, що передбачає відсутність кримінальної відповідальності за вчинення злочинів проти суспільства, держави, або інших правоохоронюваних інтересів, якщо під час скоєння злочину особа перебувала під безпосереднім впливом фізичного або психічного примусу, внаслідок якого не могла керувати своїми вчинками, тобто повністю була позбавлена можливості вільно приймати рішення», – зазначив Ігор Туровський.

Крім того, юрист надав визначення фізичного та психічного примусу та навів приклади вчинення кримінального правопорушення, за вчинення якого людина звільняється від кримінальної відповідальності.

Під фізичним примусом мається на увазі застосування до особи фізичного насильства (наприклад, застосування фізичної сили, нанесення удару, побоїв, тілесних ушкоджень, катування, зв’язування, обмеження можливості дихати, введення в організм різноманітних препаратів тощо) з метою примусити її вчинити певні протиправні дії або не вчиняти певні дій, які особа повинна була б вчинити (бездіяльність) всупереч її волі.

Під психічним примусом слід розуміти вплив на психіку особи з метою змусити її всупереч власній волі вчинити або утриматись від вчинення певних протиправних дій.

Наприклад, особа внаслідок тортур розголосила відомості, що містять державну таємницю. Оскільки вона вчинила це всупереч власній волі, її не може бути притягнуто до кримінальної відповідальності.