назад

Про особливий порядок видачі листків непрацездатності інформують юристи Роменського бюро правової допомоги

Через загрозу поширення коронавірусу в Україні запроваджено карантин, в умовах якого діє особливий порядок видачі листків непрацездатності. Розяснення з цього питання надають юристи Роменського бюро правової допомоги.

Карантин є окремим страховим випадком, тож на період його дії Фонд соціального страхування України фінансує надання допомоги за лікарняними листками з двох додаткових підстав:

У зв’язку з відстороненням від роботи для осіб, робота яких пов’язана з обслуговуванням населення.
Таке відсторонення відбувається якщо:

– особа контактувала з інфекційним хворим або сама є бактеріоносієм;

– особа не може бути тимчасово переведена за її згодою на іншу роботу, не пов’язану з ризиком поширення інфекційних хвороб.

На період тимчасового відсторонення від роботи, лікарняний лист таким особам видає інфекціоніст або лікуючий лікар згідно з висновком лікаря-епідеміолога.

Щодо порядку та розміру оплати таких лікарняних листів, то варто зауважити, що застрахованій особі, тимчасова непрацездатність якої викликана карантином, надається допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування з першого дня і за весь час відсутності на роботі з цієї причини.

Розмір такої допомоги залежить від тривалості страхового стажу й розміру середньоденного доходу працівника та обчислюється за загальними правилами:

– 100% середнього доходу за наявності страхового стажу понад 8 років і за наявності пільг;

– 70 % середнього доходу за наявності страхового стажу від 5 до 8 років;

– 60% середнього доходу за наявності страхового стажу від 3 до 5 років;

– 50% середнього доходу за наявності страхового стажу до 3 років.